Снимка: Reuters, архив
fallback

Нов видеозапис, разпространен от групировката "Ислямска държава" в социални медии, показва нейни бойци да обезглавяват осем мъже, за които се твърди, че са мюсюлмани шиити, информира Асошиейтед прес.

Според записа мъжете са убити в централната сирийска провинция Хама. Те са облечени в оранжеви комбинезони, ръцете им са вързани отзад на гърба и са водени към поле от момчета в тийнейджърска възраст. След това мъжете са предадени на бойци от "Ислямска държава", като всеки от бойците получава нож от едно от момчетата преди да обезглави жертвите.

Член на "Ислямска държава" говори на записа, като използва унизителни думи за шиитите и ги нарича "мръсни неверници".

"Ислямска държава" е обезглавила много хора откакто превзе обширни територии в Ирак и Сирия миналата година, припомня АП.

Същевременно президентът на Сирия Башар Асад обяви в интервю пред американската телевизия CBS, че "Ислямска държава" се е разраснала след водените от САЩ въздушни удари.

Асад посочи, че "всъщност ИДИЛ се е разраснала след началото на ударите" през септември миналата година. Сирийският президент, който воюва с ислямистки и други бунтовници от 2011 г., заяви, че според някои оценки "Ислямска държава" привлича по 1000 души месечно в Сирия, съобщава Ройтерс.

По думите му, групировката се разширява в Ирак и в Либия, а освен това има и много други подкрепящи Ал Каида организации, които са обявили своята преданост към ИДИЛ.

Асад заяви още в интервюто, че смята Русия за надежден съюзник, който се опитва да окаже помощ за политическо решение на конфликта в Сирия, допълва агенция ТАСС. Според Асад Москва се стреми към запазване на стабилност и баланс на силите в света.

Запитан какви са главните цели на руската политика в Сирия, Асад отговори: "Стабилност и политическо уреждане". По думите му към същото се стреми и Иран. "Сирия, Иран и Русия гледат по еднакъв начин на конфликта" на сирийска територия, каза Башар ал Асад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

еколог

преди 9 години

Трепете се ***, да се вдига петрола!

13

Анонимен

преди 9 години

До WTFИзраел бомбардираше ядрени комплекси в Иран. Няма да им е за пръв път. И в Сирия са влизали със самолети и в Иран. Даже след като света *** майката на Ирак, сега ще им е по-лесно, ще летят напряко и няма кой да им създава ядове. Много жалко, но е така.

12

Анонимен

преди 9 години

До му4оKомбинезон = работнически гащеризон. Даже и в интернет пише същото.Може да се носи от мъже, от жени, от баби, от пеленачета, от всички.Супер тъпо е да се правят такива забележки.

fallback