Башар Асад. Снимка: архив, Reuters
fallback

Сирийският президент Башар Асад заяви, че групировката Ислямска държава се е разраснала след водените от САЩ въздушни удари, предаде агенция Ройтерс.

За предаването "60 минути" на американската телевизия CBS Асад каза, че "всъщност ИДИЛ се е разраснала след началото на ударите" през септември миналата година, използвайки съкращението, под което също е известна групировката.

Сирийският президент, който воюва с ислямистки и други бунтовници от 2011 г., заяви, че според някои оценки Ислямска държава привлича по 1000 души месечно в Сирия.

По думите му групировката се разширява в Ирак и в Либия и много други подкрепящи Ал Кайда организации са обявили своята преданост към ИДИЛ.

Асад заяви още в интервюто, че смята Русия за надежден съюзник, който се опитва да окаже помощ за политическо решение на конфликта в Сирия, допълва агенция ТАСС.

Според Асад Москва се стреми към запазване на стабилност и баланс на силите в света. Запитан какви са главните цели на руската политика в Сирия, Асад отговори: "Стабилност и политическо уреждане". По думите му към същото се стреми и Иран. "Сирия, Иран и Русия гледат по еднакъв начин на конфликта" на сирийска територия, каза Башар Асад.

Запитан при какви обстоятелства би напуснал властта, Асад каза: "Когато нямам обществена подкрепа. Когато не представлявам сирийските интереси и ценности", съобщава още Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Рубладжия

преди 9 години

Да даа, всички знаеме как САЩ бомби ИДИЛ, мъгла в очите. Бомби ги с неразопаковани съндъци с всякакво оръжие. Спомням си преди няколко месеца американски самолети уж носеха пратка за кюрдите, които се бият с ИДИЛ, ама видиш ли по погрешка товара паднал тооочно над зоната под контрола на ислямска държава. Споко български мекотела, ИДИЛ идва към Европа, питайте САЩ те знаят. Щом си седите в къщи докато ви грабят държавата, после ще чакате чинно да ви режат главите както 200 години по-рано!!!

2

Анонимен

преди 9 години

Как ще имаш от народа подкрепа като ги убиваш и тия който се спасяват бягат в чужбина от зверствата и после ревете защо е пълно с бежанци България.На Башар Асад не му вярвам иска да прикрие зверствата извършени от него на собствения си народ.Как

1

даммм

преди 9 години

Макар че не го харесвам,Асад говори истината--навремето и той и Садам Хюсеин и Кадафи ги държаха тия главорези-джихадистите здраво.САЩ ги свалиха,като подкрепиха джихадистите,а сега приканват цял свят да се бори с тях.Реално всички в света плащат заради интригите и алчността на САЩ......

fallback