Снимка: Reuters, архив
fallback

Следователите са изолирали 78 различни ДНК на мястото, където се разби самолетът на "Джърмануингс" във френските Алпи. Пробите ще бъдат сравнени с тези на семействата на 150-те жертви, за да бъдат те идентифицирани, съобщи прокурорът на Марсилия Брис Робен, цитиран от Франс прес.

До утре вечер ще бъде осигурен достъп до мястото на катастрофата за високопроходими автомобили. Това ще даде възможност да се изнесат оттам големи отломки от самолетната кабина, които трудно могат да се вдигнат с хеликоптер, обясни той.

Досега следователите всеки ден бяха докарвани и спускани до мястото с хеликоптер от летище в Сен-лез-Алп, на около 10 км, при което хеликоптерите извършваха всекидневно по 60-ина курса. Разследващите се опитват да съберат максимално количество материали, които да им помогнат да идентифицират телата, но състоянието на пробите и изключително трудният терен усложняват задачата им.

Останките от телата също се превозват до селцето Сен- лез-Алп, където полицията инсталира лаборатория. На това място, пазено в тайна, работят съдебни лекари и зъболекари, представители на националната полиция, работещи по идентификацията на загиналите, и местни специалисти по криминални разследвания.

Тези хора работят активно, за да върнат телата на жертвите на роднините им възможно най-скоро, каза за АФП заместник-директорът на института за криминални изследвания към националната жандармерия Патрик Турон.

Предвид разлагането на тленните останки всяка находка може да се окаже полезна: пръстови отпечатъци, бижута, лични вещи, зъбни отпечатъци. При катастрофите 90 процента от разпознаването обикновено става по зъбите, но най-вече, както е и в този случай, по ДНК, обясни той. След снемането на ДНК пробите се изпращат в района на Париж, за да се направи ДНК-профил, който ще се сравни с профилите на роднините, добави Турон.

Изнасянето на телата е по-важно от събирането на отломките, заяви прокурор Брис Робен, цитиран от ДПА. Най-важно е да изнесем телата до края на следващата седмица. След това ще пристъпим към втория етап - събирането на отломките от самолета, които са необходими за установяване на фактите, каза прокурорът.

"Черната кутия" със записите на разговорите в пилотската кабина беше намерена и анализирана, но спасителите все още търсят другата, на която са регистрирани техническите показания на полета. Още не можем да я намерим, открихме само обвивката й, отбеляза Робен.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

До до 3Хапчетата, които замъгляват реалността и превръщат пациента в овца ли? Ти ги взимаш редовно, личи си.

1

до 3

преди 9 години

Не пропускай да си пиеш хапчетата, моля те!

fallback