Снимка БТА
fallback

Президентът на Китай Си Цзинпин призова днес световните нации да подкрепят идеите на Пекин за развитие на Азия - инициативата за създаване на нова банка и стратегията "Път на коприната". Това предаде ДПА от годишния Азиатски икономически форум в Боао, Китай, в който участват според осведомителните агенции близо 2000 политици, икономисти и представители на бизнеса.

Руският президент Владимир Путин реши федерацията да участва в капитала на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), заяви на форума вицепремиерът на Русия Игор Шувалов, цитиран от Франс прес по РИА Новости.

Проектът за тази банка, за който бе съобщено през октомври, предвижда седалището й да бъде в Пекин, а първоначалният акционерен капитал да е 50 милиарда долара. Този проект бе разкритикуван от Вашингтон, който традиционно има доминиращо влияние върху международните финансови институции и бе изненадан от китайската инициатива, отбелязва АФП.

Историческите съюзници на САЩ - Великобритания, Франция, Германия, Италия, а тази седмица и Южна Корея, изразиха желание да се включат в новата банка, която ще се насочи към финансиране на инфраструктурни проекти в Азия.

Русия полага все по-активни дипломатически усилия, за да се сближи с Китай - по-специално заради икономическото ембарго, наложено от западните сили във връзка с ролята на Москва в украинския конфликт.

"Посрещаме с радост възможността да укрепим сътрудничеството между Китай и Евразийския икономически съюз" (ЕАИС), заяви Шувалов, говорейки за свободната икономическа зона между Русия, Казахстан, Армения и Беларус, подтик за чието създаване бе даден от Путин. ЕАИС действа от януари т. г.

Китай на свой ред проявява интерес по-специално към богатите  ресурси от горива в Русия, която страда от спада в цената на петрола, допълва АФП.

"Президентът на КНР Си Цзинпин заяви днес, че до 2020 г. китайските инвестиции в икономиките на други страни ще
 надхвърлят 500 милиарда долара. Ако присъстваме тук (в Боао) и изобщо в сферата от интереси на икономиката в Китай, тогава се състезаваме за тези пари. Ако не присъстваме, значи тези 500 милиарда ще ни отминат", цитира ТАСС Сергей Беляков, шеф на фондацията "Петербургски международен икономически форум".

Днес Беляков подписа меморандум за сътрудничество с У Цзюн, изпълнителен директор на международната организация "Азиатски форум Боао". "Това не е само въпрос на коопериране между две конференции", а "въпрос за развитие на сътрудничеството между икономиките на нашите държави", подчерта той.

Китайското правителство планира да развива по-активно транспортните връзки между Северен, Североизточен Китай и Русия в рамките на стратегията "Икономически пояс на пътя на коприната". Това се заявява в публикуван днес от Пекин план за осъществяване на тази стратегия и на проекта "Морски път на коприната на 21-и век".

Вече над 60 страни и международни организации изразиха намерение да участват в "Икономическия пояс на пътя на коприната", каза днес Си Цзинпин на тържественото откриване на форума в Боао. Азиатски и международни компании може да станат партньори на руския холдинг СИБУР в проекта за Амурски газохимичен комплекс - част от проекта за транспортиране на руски газ в Китай, заяви за ТАСС в кулоарите на форума шефът на СИБУР Дмитрий Конов.

Заявените вече планове стокообменът между Русия и Китай да бъде увеличен на 100 милиарда долара годишно през 2015 г. и на 200 милиарда долара годишно към 2020 г. са "амбициозни, но изпълними", коментира работата на форума Генадий Тимченко, съпредседател на Руско-китайския бизнес съвет.

"Нашият съюз не е конююнктурен, а стратегически. Днес отношенията между Китай и Русия стигнаха ново ниво на развитие", заяви Тимченко. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Уточнение

преди 9 години

НАТО уж се бори за правото на свобода на народите като ги лишава от правото на живот.

76

Чекист

преди 9 години

Сега ако САЩ са хитри, трябва да ни пратят и ние да членуваме в този съюз за да се разпадне.

75

Ха-Ха-Ха

преди 9 години

От самолет се вижда, че зад новината има друга новина. Китай официално подава ръка на Евразийският съюз (не просто на Русия), с което го легитимира. Тук посланието е към Америка. Да не забравяме, че западът разпали войната в Украйна, именно от страх, че и тя може да влезе в тоя съюз...

fallback