Снимка: Reuters
fallback

Газовият транзит през Украйна губи значение за Европа и ако спре, без гориво може да остане само България, пише днес руският в. "Независимая газета", съобщавайки за изводите, съдържащи се в доклад на германски учени от Института за изучаване на енергийната икономика.

Транзитът на газ през Украйна няма стратегическо значение за Европа, смятат експертите, цитирани в материала. Спиране на транзита за месец-два не би създало сериозни проблеми на европейците, изградили в страните си гъста мрежа от алтернативни газопроводи.

Само шестмесечно спиране на руския газ, подаван през Украйна, може да застраши с криза България.

"Разгледахме сценарии, при които руските доставки през Украйна и за тази страна прекъсват за две седмици, а също за три и за шест месеца, или пък спират изобщо", цитира изданието Харалд Хекинг, съавтор на анализа, говорил пред "Дойче веле".

Зимно време при нарушаване на транзита може що-годе сериозно да пострада единствено самата Украйна, а освен това Турция, Македония и България. Тоест дори ако доставките спрат за половин година, проблеми ще има само една държава от ЕС - България, смятат авторите на доклада.

Те обаче уточняват, че в случай на силни студове няма да бъде задоволено и цялото търсене на газ в Гърция, Италия, Босна и Херцеговина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

аато

преди 9 години

то е глупости никой няма да спира газ в укр всичко с газ

40

свако

преди 9 години

до 46 "българан" "....скоро ще си произвеждаме наш български газ а руснаците да си събират тръбите и да си ги носят в сибир да топлят белите мечки и чукчетата" . Не, нека тръбите да стоят,нали ще произвеждаш "наш български газ"? С много благородна задача си се захванал. Сам ли или цялото ти семейство ще се напъвате? Да помогнем с подсигуряването на достатъчно количество боб.

39

Свако

преди 9 години

към 19 "Ахм" ".Няма да се учудя ако *** от "любов" към България спре газта! Щом могат да кажат "да ги е яд българите". На кого казваш "***" . Сигурно ти си от маргиналите, които така си позволяват в къщи собствения си баща да наричат "***". Що се отнася до транзита на газта - Украина се отказва да го купува от Русия. За този сценарий България предварително е била предупредена преди 1 година. С категоричното отказване от "Южния поток" вероятно се е целяло - "да ги е яд руснаците".)))

fallback