Снимка: архив, Reuters
fallback

Самолет Airbus A320 се е разбил в Южна Франция, предаде РИА Новости, като се позова на сайта на вестник La Provence.

Самолетът на авиокомпания Germanwings - нискотарифния филиал на Lufthansa, изпълнявал полет от Барселона за Дюселдорф, се е разбил в района на Барселонет, в южната част на френските Алпи - на около 100 километра северно от град Ница. Останки от самолета са открити близо до селото.

На борда на самолета са се намирали 142 пътници и 6 души екипаж, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на авиационните власти.

Германската служба за безопасност на полетите обаче разполага с данни за 154 души на борда на разбилия се Airbus – 148 пътници и 6 членове на екипажа, предаде ТАСС.

Най-вероятно всички, намирали се на борда, са загинали, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Оланд допусна, че при катастрофата са загинали голям брой граждани на Германия. Френският президент заяви, че ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с испанския крал Фелипе VI. 45 пътници на самолета вероятно са били испанци, съобщи междувременно испански вицепремиер.

Оланд отбеляза, че катастрофата е станала в отдалечен район и че не се знае дали има пострадали хора на земята.

Самолетът се е разбил в изключително труднодостъпен планински район, което ще затрудни и спасителната операция, отбелязва ТАСС.

Машината се е разбила в планинска местност, на 2 000 метра надморска височина. В района на катастрофата практически няма пътища. 

Причините за катастрофата засега не са известни.

Самолетът е излетял от Барселона в 9.55 ч. местно време. Изчезнал е от екраните на радарите в 10.39 ч. Няколко минути по-късно, в 10.47 ч. от самолета е бил изпратен сигнал за бедствие. Пилотите така и не успели да установят повече връзка с диспечерите.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов пътува към мястото на злополуката. Изпратени са и спасителни екипи.

Авиокомпания Germanwings е основана през 1991 г. Разбилият се Airbus е бил произведен преди 24 години и оттогава е във флотилията на Lufthansa. От  Germanwings проверяват информацията. От компанията производител Airbus ще проведат собствено разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 9 години

До Airbus A320Това е едно от най-некомпетентните менения, с които съм се сблъсквал някога.Моля хора, които си нямат и идея от авиация, самолети, авиоиндустрия и авиационни оператори да не споделят свойте разъждения, защото това подвежда и други хора.

69

Сандо

преди 9 години

аз затова си седим на село, най мноо някой трактор да ми мине през ръцете като се прибирам от кръчмата, друго няма кво да ми се случи

68

Анонимен

преди 9 години

Чухте ли?Самолетае ремонтиран в България преди да се разбие.Всички знаят кой ремонтира за Луфтханза в Бг.ЧЕСТИТО.

fallback