Снимка: Reuters

Деветнайсет души, сред които 17 чуждестранни туристи, бяха убити при днешното нападение срещу музея "Бардо" в туниската столица, заяви премиерът Хабиб Есид, цитиран от Франс прес и ДПА. Той уточни, че загиналите туристи са от Полша, Италия, Германия и Испания.

Ранени са 22 туристи, както и двама тунизийци, а двама нападатели са убити от силите за сигурност, добави Есид.

Сред убитите или заложниците не е имало български граждани, съобщиха от МВнР.

По-рано туниските сили освободиха всички заложници, пленени от  въоръжени нападатели в музея "Бардо" в столицата Тунис. Спасителната операция е прекратена, съобщи туниски висш представител, цитиран от Ройтерс.

При операцията на силите за сигурност са убити двама терористи и един полицай, съобщи говорител на вътрешното министерство и държавната телевизия "Уатания 1", предаде Франс прес.

Още по темата

Сред туристите, които са се намирали в музея по време на нападението, е имало голяма група поляци - 36 души, каза  говорителят на полското външно министерство Марчин Войчеховски. Ранените са в добро състояние, няма опасност за живота им. Засега няма сведения за съдбата на около 20 души от групата. По неофициална информация от различни източници сред убитите чужденци може да има четирима поляци, добави Войчеховски.

Представител на италианското външно министерство, цитиран от Ройтерс, съобщи, че при нападението са били ранени двама италианци. По това време в района на музея е имало още 100-тина италианци, които полицията отвела на безопасно място.

Говорител на туниското външно министерство посочи, че при  нападението, извършено от най-малко двама въоръжени мъже, в  музея е имало около 100 туристи, повечето от които са били евакуирани.

По-първоначални данни двама въоръжени мъже, облечени във военна униформа, дошли с кола до сградата на парламента и открили безразборна стрелба с автомати Калашников, а после нахлули в разположения в парламентарния комплекс музей "Бардо" и взели за заложници намиращите се там чуждестранни туристи, припомня ТАСС.

Нападението може да е свързано със смъртта на Ахмед ал Руиси, тунизиец, загинал преди няколко дни, воювайки в редиците на групировката Ислямска държава. Атаката в музея е извършена в момент, когато в парламента обсъждали законодателни промени, които да улеснят борбата с тероризма. Смята се, че в редовете наджихадистите се бият около 4000 тунизийци, посочват полски медии.

С днешното нападение в Тунис терористичната групировка Ислямска държава още веднъж се прицелва в държавите и хората  от Средиземноморието. Това заявява от своя страна върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод атентата срещу музея "Бардо".

Това подсилва решимостта ни да сътрудничим по-тясно с нашите партньори, за да се справим с терористичната заплаха, допълва тя.

ЕС е решен да използва всички средства, с които разполага, за да подкрепи изцяло Тунис в борбата с тероризма и за реформа  на сектора на сигурността, както и за осигуряването на демократичен преход и икономически реформи в полза на местните хора, сред които на първо място са младежите, се посочва в изявлението, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase