Снимка: архив, Reuters

Стратегически самолети ракетоносачи Ту-22М3 ще бъдат прехвърлени в Крим в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на руската армия, съобщи РИА Новости, като се позова на източник от руското военно министерство.

В започналата в понеделник внезапна проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили участват отделни части и съединения от Северния флот, Западния, Южния и Източния вонен окръг, както и командването на въздушно-десантните войски. Проверката ще продължи до 21 март.

Още по темата

Самолети Ту-22М3 вече бяха базирани в Крим в края на 80-те години. През пролетта на 2014 г. се заговори, че Ту-22М3 може отново да бъдат прехвърлени в Крим за постоянно базиране в Симферопол.

Свръхзвуковият стратегически бомбардировач ракетоносач Ту-22М3 с изменяема геометрия на крилата представлява модернизиран вариант на Ту-22М. Самолетът се произвежда от 1978 г. и е на въоръжение в Далечната авиация на ВВС и морската ракетоносна авиация на ВМФ.

Машините могат да носят тежки противокорабни ракети Х-22,     аеробалистични ракети Х-15, както и свободно падащи бомби и морски мини /с обща маса нормален боен товар 12 тона, максимален – до 24 тона/. ВВС на Русия разполагат с около 40 действащи машини от типа  Ту-22М3, а други над 100 са в резерв, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase