Снимка: Reuters, архив
fallback

Украинският президент Петро Порошенко призова съюзниците на Киев да обмислят възможността да бойкотират Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., ако Москва не изтегли всичките си войски от територията на страната му. Той заявява това в интервю за германския вестник "Билд", цитирано от Ройтерс.

Порошенко посочва пред изданието, че предпочита да разделя футбола от политиката, но това по думите му не е възможно, при положение че украинският клуб "Шахтьор" /Донецк/ трябва да играе мачовете си на 1200 км в град Лвов, защото Донецк е окупиран от проруските сепаратисти.

"Смятам, че трябва да има дебат за /евентуален/ бойкот на това Световно първенство. Мисля, че провеждането на Световно първенство в тази страна е немислимо, докато има руски войски в Украйна", заяви украинският президент, който днес е на официална визита в Берлин.

Той посочи, че ще поиска от канцлера на Германия Ангела Меркел да настоява за по-строги санкции срещу Русия заради по думите му нееднократните нарушения от страна на сепаратистите на примирието, за което тя самата помогна да се уреди. Порошенко също така ще иска от канцлера и още военна помощ с несмъртоносен характер за украинските сили, като например бронежилетки.

"Нуждаем се от още /помощ/, за да можем да се защитаваме и да предпазим нашите войници. Трябва ни радарно разузнаване, безпилотни самолети, радиооборудване, както и очила за нощно виждане. Ще разговарям с канцлера за това", заяви Порошенко.

"Не става дума за нападателни оръжия - не искаме да нападаме никого", добави той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Динамо Киев-1975 г!

преди 9 години

Единствените успехи на съветския футбол се дължат на украинците бре!!!Ама не Ви изнася да го признаете-от глупост от инат и от невежество(незнание)!!!Кога руски отбор е печелил европейска клубна купа бе???А напишете годината-ху ху ху!!!Смешни сте-Русия щяла да организира Уърлд Къп2018 г!На гол но въоръжен с чефте пищови тумбак!Ху ху ху!!!До 2018 година ужасяващите кремълски олигарси ще са решили проблема с ***!Той и без това умира от рак на панкреаса в последен стадий!Стив Джобс умря от него!

68

Болельщик из Саратов

преди 9 години

Световно по футбол ще струва на Рассия между 50-70 милрд долара!Официално Олимпиадата в Сочи струваше 50 млрд долара!Тази бедна страна ще фалира през 2018 година-заедно с болния от рак на панкреаса ***!Валутния ни резерв е 300 млрд долара!При неспиращия спад на петрола ще има бунтове както в Бразил срещу Русеф!Русия е толкова слаба на футбол че няма да излезе от групите!Вай вай!!!До 2018 година ФИФА ще премести СП в Англия или Франция!Рассия не е в състояние да организира СП нито ***!Шайбу!!

67

Анонимен

преди 9 години

Фашисти

fallback