Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters
fallback

Шведската прокуратура предложи да изпрати свой представител в Лондон, за да разпита Джулиан Асандж във връзка с обвинения срещу основателя на разобличителния сайт Уикилийкс в престъпления от сексуално естество, предаде Франс прес.

Прокурорката Мариан Ни изпрати днес запитване до адвокатите на Асандж, за да разбере дали те ще приемат клиентът им да бъде разпитан в британската столица и да му бъде взет материал за ДНК анализ.

Oще по темата

Новината бележи обрат в позицията на шведското правосъдие, отбелязва АФП. Досега Асандж настояваше именно за разпит от шведски магистрат в Лондон, но шведското правосъдие не искаше да уважи молбата му.

Австралиецът намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон. Той е там от юни 2012 г., след като беше издадена европейска заповед за ареста му заради обвиненията за сексуално посегателство.

Случаят датира от 2010 г. Две шведки заведоха жалба срещу Асандж за сексуални посегателства. Основателят на Уикилийкс отхвърли обвиненията. Той смята, че ако бъде задържан в Швеция по тези обвинения, може да бъде екстрадиран оттам към САЩ, където потенциално да бъде съден заради ролята му в публикуването на 250 000 американски дипломатически секретни документа и на 500 000 секретни военни доклада.

Шведската прокуратура обяви, че е променила позицията си по случая, защото давността на някои от деянията, които се приписват на австралиеца, изтича през август 2015 г. Досега тя смяташе, че условията в посолството на Еквадор в Лондон, където ще бъде разпитван Асандж, няма да осигурят качествен разпит.

Сега обаче шведската прокуратура е на мнение, че предвид напредващото време може да се примири с този недостиг на качество.

Адвокатът на Асандж Пер Самуелсон приветства промяната в позицията на прокуратурата и я определи като голяма победа. Той обаче каза, че трябва да бъдат отправени и официални искания до Великобритания и Еквадор, за да може неговият клиент да бъде разпитан на територията на еквадорското посолство в Лондон.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Той е

преди 9 години

посолството на Еквадор в Лондон, където ще бъде разпитван Асандж, няма да осигурят качествен разпит. Хахх, какво "качество" им трябва на разпита? Сигурно, уреди за мъчения, да, такива липсват в еквадорското посолство, те не са еврогейове!

2

Анонимен

преди 9 години

USA KATO SA MNOGO SILNI ZASHTO NE BOMBARDIRAI SGRADATA NA POSOLSTVOTO V LONDON?

1

Анонимен

преди 9 години

Казвам ви аз, американците не могат да се примирят за Асандж и Сноудън, че им показаха пос--те *** пред света. Комплекскари !!!

fallback