Снимка, БТА
fallback

Иракските въоръжени сили са превзели град Аслам, който се намира в непосредствена близост до контролирания от Ислямска държава - Тикрит, съобщи Асошиейтед прес.

Битката за Тикрит, родното място на бившия диктатор Саддам Хюсеин, е ключов тест за успеха на офанзивата срещу радикалната групировка, предприета миналата седмица от иракската армия.

Войските са навлезли в Аслам рано тази сутрин и няколко часа по-късно са установили пълен контрол над града, разположен на няколко км северно от Тикрит на отсрещния бряг на река Тигър.

Армейски командир в провинция Салах ад Дин съобщи, че подготовката за щурма срещу Тикрит е приключила и че танкове "Ейбрамс" американско производство и БТР-и са заели позиции. Той обаче предупреди, че напредъкът към Тикрит ще е бавен заради множеството заложени по пътищата взривни устройства и снайперистките атаки.

Според тв канала "Скай нюз - Арабия" осем войници са загинали днес на юг от Тикрит, след като се натъкнали на взривно устройство, съобщи ТАСС.

Иракските сили и съюзени с тях шиитски милиции започнаха миналата седмица операция за прочистването на Тикрит и околните райони от джихадистите на "Ислямска държава", които контролират голяма част от сунитския арабски север и западен Ирак от юни миналата година.

С участието си шиитските сили се опитват да отмъстят за масовото убийство от Ислямска държава на 1200 шиитски бойци, които групировката плени миналата година.

САЩ смятат, че шиитските милиции съставляват две трети от силите, участващи в офанзивата, предаде ДПА.

САЩ и коалиционните сили са извършили през последните 24 часа 8 удара срещу позиции на ИД в Ирак, а американските сили са атакували от въздуха четири позиции на групировката в Сирия.

Ударите в Сирия са били около град Кобане, а в Ирак - в района на Киркук, според военно комюнике, цитирано от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

юнака

преди 9 години

заловените ислямистите от Ислямска държава трябва най хуманно да се бесят по палмите.

2

Дизгъстед

преди 9 години

Да ги смажат, ама с това солидно финансиране зад гърба си от фашингтон...

1

zeus

преди 9 години

Дано ги смажат, ИД трябва да бъде унищожена на всяка цена!

fallback