Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав разкритикува милитаризирането на Крим - украинския полуостров, анексиран преди година от Русия, където сега са разположени крилати ракети, покриващи цялата територия на Черно море, предаде Франс прес.

Oще по темата
"Русия разполага там най-съвременни системи /. . ./ Виждаме там ракетни системи "земя-въздух", които покриват 40 процента от Черно море. Има крилати ракети, които на практика покриват цялата територия на Черно море", каза американският генерал в излъчено снощи интервю за украинската телевизия "1+1".

Виждаме, че Крим се е превърнал в плацдарм за по-нататъшно разгръщане на сили, добави Брийдлав.

Крим беше присъединен към Русия след триседмична окупация от руските сили и референдум, който не беше признат от Киев и международната общност. Анексирането беше последвано от въоръжен конфликт между проруските сепаратисти и украинската армия в Източна Украйна, взел за 11 месеца над 6000 жертви.

Запитан за числеността на редовните руски войски, разположени в Източна Украйна, ген. Брийдлав отказа да назове цифра.

Войските влизат и се връщат през границата в Югоизточна Украйна, която не е под контрола на правителството в Киев, подчерта той. "Има постоянно движение на оборудване, хора и пари за поддържане на руските войски и проруските сепаратисти в Украйна", добави той.

Генералът отбеляза, че НАТО не е в състояние да потвърди изтеглянето на тежките оръжие от фронтовата линия, предвидено в подписаните на 12 февруари в Минск договорености.

Миналата седмица бунтовниците заявиха, че те са приключили изтеглянето на оръжията си от фронта, но не и украинската армия.

Наблюдаваме движения на тежка артилерия от двете страни, но не знаем какво става с артилерията източно от фронтовата линия, тъй като наблюдателите от ОССЕ нямат достъп там, каза Брийдлав. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 9 години

До ЧАРNATO DA GO DUHAA

79

Анонимен

преди 9 години

Кво, не ви излезнаха сметките вие да го анексирате? И кво се бъркате все едно ми анексираха руснаците някой щат, то вие сте анексирали цял континент,изтрепахте местното население,,,стойте си там и чакайте давидов ден

78

Анонимен

преди 9 години

Абсолютно е сигурно за мен, че Русия до голяма степен анексира Крим, защото й е много нужен за защита. Ако наглите американци (които в последните години сеят смърт навсякъде по света и си разиграват коня както си искат) чрез НАТО не се набутаха до границите на Русия, тя нямаше да реагира така. Но всичкото това го предизвикаха наглите безочливи американци чрез въоръжения преврат в Киев, който очевадно си беше военно действие и това наложи своевременен военен отговор от Русия-превземането на Крим.

fallback