Снимка: архив, Reuters
fallback

ЮНЕСКО заклейми като военно престъпление унищожаването с булдозери от бойци на Ислямска държава на древния асирийски град Нимруд в Северен Ирак, предаде Франс прес.

"Не можем да останем безмълвни. Умишленото унищожаване на културното наследство е военно престъпление и аз призовавам всички политически и религиозни лидери в района да се възпротивят срещу това ново варварство", гласи комюнике на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Oще по темата

Бокова заявява, че е "сезирала в тази връзка председателя на Съвета за сигурност на ООН и прокурорката на Международния наказателен съд". Тя призовава "цялата международна общност (. . .) да сплоти усилия", за да "спре тази катастрофа".

По думите й "културното прочистване, вилнеещо из Ирак, не щади нищо и никого - застрашава живота на хората, малцинствата и е придружено със системно рушене на хилядолетното достояние на човечеството".

Според иракското министерство на туризма групировката Ислямска държава е започнала вчера да руши асирийските руини в Нимруд - дни след като джихадистите разпространиха видеоклип, показващ как унищожават безценни доислямски скулптури в Северен Ирак.

ИД "превзе с щурм историческия обект Нимруд и започна да го разрушава с булдозери", алармира туристическото ведомство на официалната си страница във Фейсбук.

Град Нимруд, основан преди повече от 3300 години, е бил навремето столица на асирийската империя. Разположен е на бреговете на р. Тигър, на около 30 километра от Мосул – голям град в Северен Ирак, контролиран от ИД вече над половин година. Джихадистите смятат, че всички статуи и гробници насърчават идолопоклонството, припомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

Бла бла и мищо повече...

19

Анонимен

преди 9 години

ИД обезглавиха 22 египетски християни преди седмици. Интересно ми е къде беше Шарли тогава, къде бяха всички ***. Грозно е да се рушат старинни градове, както и да се колят хора.Когато Садам беше жив нямаше ИД. Сега отрочето на Запада руши и трепе. Някой ден ще разрушат Статуята на свободата и Колезеума в Рим, ще унищожат Ла саграда фамилия в Барселона, Болонския лес и т. н. , но така е с техните камъни по техните глави. Лошото , че невини хора стават жертви на западната пропаганда.

18

Ghost

преди 9 години

В Ирак наистина се намират най-ценните артефакти,съдържащи безценна информация за историята на човечеството.Още при войната срещу Саддам и последвалата окупация американците гепиха хиляди шумерски глинени плочки ,по-голямата част още неразчетени.Сега по тяхно нареждане се унищожават по големите дето не могат да бъдат откраднати.

fallback