Снимка: Reuters
fallback

Шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников за пръв път заяви, че следствието има вече конкретни заподозрени в убийството на руския опозиционер Борис Немцов, застрелян на 27 февруари в Москва. Но уточни, че засега те се разглеждат "като версия", пише "РБК дейли".

Според източници на вестника от тайните служби следствието работи най-вече по автомобила "ЗАЗ Шанс", с който изглежда е избягал убиецът на Немцов. Колата е намерена, установен е и първоначалният й собственик. Сега се проучват всички, имали достъп до автомобила.

Следствено-оперативният екип включва над 100 души - и хора от териториални структури на силовите ведомства, и служители от централните апарати на Федералната служба за сигурност, МВР и Следствения комитет на Русия. Анализират се голям брой видеозаписи и данни на мобилни оператори.

Oще по темата

"От кадрите вече може да се съди, че тези хора (предполагаемите убийци, бел. на изданието) най-вероятно са родом от южните региони на Русия", е заявил в сряда източник на телевизия РЕН ТВ.

Сред клиповете, свързани с престъплението, всекидневникът откроява каченото вчера за пръв път в интернет видеообръщение на хора, поемащи отговорността за убийството на Немцов.

Виждат се застанали неподвижно трима младежи с оръжие в ръце, с маски тип балаклава и дрехи с неонацистки символи. Глас зад кадър заявява, че това са бойци от отряд "Русич", включващ руски националисти от сепаратистки Донбас в Източна Украйна – те убили опозиционния политик заради неговата "антируска дейност".

Вестникът обаче посочва, че сайтове, близки до руските националисти, участвали в украинския конфликт на страната на отцепниците, бързо определили видеозаписа като провокация.

По-рано събеседници на "РБК дейли" от правоохранителните органи посочваха като основна версията, че в убийството на Немцов са замесени националисти, напомня вестникът.

Той обръща внимание, че следственият екип се оглавява от генерал Игор Краснов, прочут с работата си по нашумели дела срещу руски националисти, включително за покушението срещу бившия руски вицепремиер Анатолий Чубайс през 2005 г. и убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурина през 2009 г. в центъра на Москва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 9 години

Каквое за Путин да убие един човек,като песачинка в пустинята ие неудобен за Путин.чърчил е казал че комонистите винаги обвиняват своите жертви извър6ени от тях,запомнетего за винаги.Руснаците са страхлива нация о6те от времето на Сталин.А Путин е заплаха за човечеството.Путин изби в Украина 6000 ду6и а в Сиирия 200 000 ду6и умряха заради него.Тои е опасен за човечеството.

36

Венелин

преди 9 години

Още преди 3 дни руснаците бяха открили автомобила и бяха го разглобили на винтчета. Намерени бяха и косми, на които направиха ДНК анализ (не само сравнителен). По информация от тогава в руските сайтове - ДНК на предполагаемия извършител съответства на ДНК на житил на Кавказкия регион - казано най-просто чеченец или някаква подобна националност. Вероятно това трябва да се разбира каго "южните региони на Русия".

35

Анонимен

преди 9 години

южните региони на Русия са Украйна бе!

fallback