Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото
fallback

България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа, заяви българският вицепремиер Ивайло Калфин, цитиран от ТАСС.

Той каза това на среща в Москва с председателя на комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов.

Oще по темата

"Сега Европа се стреми да ограничи доставките на руски газ, но в този момент той няма алтернатива. Това не е само моя позиция, това е позиция на правителството на България: има смисъл да работим заедно и да осигурим най-взаимоизгодните доставки на руски газ в Европа", посочи българският вицепремиер.

Калфин не вижда икономическа целесъобразност в намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа. „В момента Русия доставя около 40% от общия европейски газ, като в страните от Централна и Източна Европа тези числа достигат до 80%“, посочи Калфин.

Той подчерта, че при изготвянето на пътя на транзита за българската страна ще са важни условията, при които ще се доставя газът, пише ТАСС.

Икономиката на България понася загуби от антируските санкции на Европейския съюз и ответните мерки на Русия и българското правителство не е доволно от тази ситуация, заяви също така Калфин.

Според него може да се говори за приключване на трудния период в отношенията между Русия и Европейския съюз само след регулиране на ситуацията в Източна Украйна.

"България винаги е заемала и заема позицията - вярно, не така шумно като някои други - че ситуацията, създаваща напрежение в Източна Украйна, трябва да намери решение и че всички трябва да участваме в това", отбеляза той.

Калфин специално подчерта, че за България Русия е много важен партньор, а "отношението към Русия в България на равнище обикновени граждани е много топло и дружеско".

От своя страна Косачов отбеляза, че България, променяйки посоката на геополитическата си ориентация към НАТО и Европейския съюз, може да "играе в тези организации своя собствена роля в контекста на отношенията на тези организации с Русия".

"Според нас засега този очевиден потенциал на България до голяма степен не се търси и със съжаление можем да изтъкнем, че именно България се оказа такова непреодолимо препятствие на пътя за осъществяването на проекта Южен поток", заключи руският сенатор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 9 години

Калфин пратиха ли го да гледа анимационното филмче за добрия котарак Леополд?

59

Bulgatani

преди 9 години

До Анонимен 79Хайде, купи газ от Азербайджан, кой ви спира? Но първо да мисля и да разчита. Никой не иска да ви даде подаръци, но всеки иска да ги получите.

58

Анонимен

преди 9 години

След дъжд качулка, нали? България, какво си мислехте последни осем години? Обаче... Аз съм наистина очаквам някой счастлив ден, когато майка-България най-накрая да бъде в състояние да каже на света: твърдо ДА или твърдо НЕ. Този ден ще бъде началото на възраждането на България.

fallback