Снимка: архив Reuters
fallback

Трите западноафрикански страни, които най-тежко пострадаха от вече отшумяващата епидемия от ебола, молят за международна помощ, за да възстановят щетите на техните икономики, предаде Ройтерс.

Лидерите на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне участваха в международна конференция, организирана от ЕС вчера в Брюксел, която събра над 600 делегати.

Победата над вируса е близо, заяви президентът на Сиера Леоне Ърнест Бай Корома. Случаите на ебола действително рязко намаляха през послединте седмици, но има нов обезпокоителен взрив на инфекции в Сиера Леоне, където вицепрезидентът сам се постави под карантина, след като почина негов бодигард.

По-лесно е да се стигне от 100 случая до 10, отколкото от 10 до нула, обясни президенътт на Гвинея Алфа Конде.

Според оценката на Световната банка икономиките на трите страни ще загубят поне 1,6 милиарда от икономически растеж тази година или над 12 процента от общия им продукт. Либерийската президентка Елън Джонсън-Сърлийф че това трите страни са убедени в необходимостта от общ регионален подход към възстановяването. Те изготвят регионален лан за възстановяване, който ще представят през април на Световната банка и МВФ.

Това обаче това може да бъде постигнато само с ваша помош, обърна се тя към донорите. Няма съмнение, че възстановяването ще изисква значителни ресурси, може би дори План Маршал, каза тя. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback