Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters
fallback

Защитата на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън работи по юридическите аспекти за неговото връщане в САЩ, заяви адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС.

Той заедно с група юристи от други страни разглежда този въпрос. Сноудън е с временно убежище в Русия, но не планира да остава в тази страна, разказа адвокатът му. Той подчерта, че Сноудън е готов да се върне в САЩ, при условие че се гарантира безпристрастността на съда срещу него.

Oще по темата

Кучерена каза, че е получил писмо от генералния прокурор на САЩ, в което се уверява, че в случай на връщане на Сноудън в САЩ срещу него няма да бъде произнесена смъртна присъда.

В САЩ са предявени обвинения срещу Сноудън за разгласяване на секретна информации, след като преди две години той изнесе документи за мащабното електронно следене на АНС и после избяга от САЩ за Хонконг, а накрая отиде в Москва в опит да се добере до Еквадор.

Но властите на САЩ анулираха паспорта му и той прекара един месец в транзитната зона на московското летище Шереметиево, а после получи разрешение за временно убежище до 1 август 2014 г., а след това тригодишно разрешение за пребиваване в страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 9 години

Има пълната гаранция, че ще лежи до края на живота си в затвор, но това далеч не е най-лошото, през цялото време ще се моли живота му да свърши по-бързо.Изобщо не вярвам, че Сноудън е *** и наистина мисли да се връща:)

48

Анонимен

преди 9 години

Почивай в мир Сноудън

47

БЯГАЙ СНОУДЪН БЯГАЙ!

преди 9 години

ЦРУ не са глупави да убиват Сноудън и така да затвърждават версията , че те са убили Немцов!!!Сноудън вече е бита карта каквото е знаел казал го е :DНа ЦРУ сноудън им трябва жив за да го съсипят а не да го убият и превърнат в герой и мъченик!!!!ХУТЛЕР ЩЕ БЪДЕ УБИТ ОТ НАРОДА КАКТО КАДАФИ БЕШЕ!!!!

fallback