Снимка: Reuters
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Москва и подкрепяните от нея сепаратисти в Украйна трябва да приложат плана за прекратяване на огъня или да се изправят пред последствия, които ще засегнат руската икономика, предаде Ройтерс.

Кери заяви на конференция в Женева, че споразумението за прекратяване на огъня трябва да бъде спазвано във всички райони на Украйна, включително в град Дебалцево.

Oще по темата
"Ако това не се случи, ако продължат да съществуват тези широки райони, в които споразумението не се спазва, неизбежно ще има още последствия, които ще окажат допълнителен натиск върху вече изпитващата затруднения руска икономика", заяви Кери.

Той допълни, че изпитва надежда, че днешният разговор с Лавров е началото на промяна, която ще доведе до подобрение за всички, предаде Франс прес.

Джон Кери призна, че договореното в Минските споразумения прекратяване на огъня "все още не е пълно прекратяване на огъня", но изрази надежда, че "в следващите часове и със сигурност в следващите дни то ще стане такова".

Държавният секретар на САЩ също така изрази надеждата си, че ще се постигне по-добро сътрудничество с Русия. "Смятам, че президентът Путин тълкува погрешно голяма част от това, което САЩ се стремят да направят", каза той.

Двамата дипломати разговаряха в продължение на 80 минути, след което се срещнаха за още десетина минути в кулоарите на Съвета по човешки права на ООН.

Лавров и Кери са обсъдили кризата в Сирия, съобщава руското външно министерство, цитирано от ТАСС. "Сергей Лавров е подчертал безперспективността на силовите методи за решаване на  конфликта, посочвайки значението на създаване на предпоставки за начало на пълномащабен политически диалог между официален Дамаск и опозицията, включително отчитайки опита от януарската среща в Москва".

Особено внимание е било отделено на заплахата от "Ислямска държава", като Лавров е подчертал значението да се установи координация между създадената международна коалиция против "Ислямска държава" и силите на режима на Башар Асад.

Първите дипломати на Русия и САЩ са обсъдили още и перспективите за постигане на споразумение за иранската ядрена програма, възможностите пред мирния процес в Близкия изток и други актуални проблеми на международните отношения, добави ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

186

1984

преди 9 години

Поклонете се на новите си рептилски господари

185

за 315

преди 9 години

Когато си разделиш дома на мъжка и женска част, когато жената спре да работи, а мъжът издържа по 6-7 гърла и старите си родители, когато песните, танците, театъра, балета са забранени и гориш книги, защото не са Корана, рушиш цялото културно наследство, целият ти обществен живот се сведе до петъчната молитва и ходенето да джамията, а свободомислието се наказва със смърт, ще направиш разликата!!! Най висшата ти награда ще бъде...секс в измислен рай, сякаш духовете имат пол и се размножават.

184

8

преди 9 години

НЕУВАЖАЕМИЙ ГУСИНЕ, ЯВНО НЕ СТЕ ЛИ ЧУЛИ,ЧЕ ЗАПЛАШВАТ САМО СЛАБИТЕ?!ЯВНО СЕ ЧУВСТВАТЕ УЛТРА СУПЕР АРХИ БЕЗСИЛНИ ПРЕД РУСИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback