Мохамад Джавад Зариф. Снимка: Reuters
fallback

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини Запада, че подхранва ислямския екстремизъм, като не защитава правата на имигрантите мюсюлмани, предаде Асошиейтед прес.

Западните демокрации трябва да се замислят за причините, които карат толкова техни граждани второ поколение да се присъединят към редиците на религиозните екстремисти, заяви Зариф пред Съвета по правата на човека на ООН, цитиран от Франс прес.

На годишната сесия на Съвета в Женева Джавад Зариф призова международната общност за размисъл по този въпрос. Той определи като "голям провал" броят на гражданите на западни демокрации,  родени и израснали в тях, които се присъединяват към редиците на екстремистите.

"Така наречената "Ислямска държава" днес е съставена от тези, които преди няколко години бяха наричани борци за свобода", подчерта той.

"Трябва да се обединим, за да сдържаме ислямофобите и да се борим с тях, както правим с расистите", добави Джавад Зариф.

Според него ООН е най-добрата институция, която да се занимава с това. Иранският външен министър обаче порица, без да ги назовава, страните в които "ислямофобията не само се толерира, но и се прославя като свобода на изразяване", визирайки публикуването на карикатури на пророка Мохамед, които Иран счита за светотатствени.

Джавад Зариф обеща още, че Иран ще опита да стигне "толкова далеч, колкото е възможно" в преговорите за ядрената си програма. Утре в швейцарския град Монтрьо предстоят преговори между иранския външен министър и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Иранският външен министър подчерта, че споразумението между Иран и световните сили може да бъде сключено още тази седмица, ако САЩ и останалите западни страни покажат достатъчно политическа воля и се съгласят да вдигнат санкциите. "Движим се напред, постигнахме известен напредък от последния път и ако има политическа воля да се приеме, че споразумението и санкциите не могат да вървят заедно, този път може да постигнем споразумение", подчерта Джавад Зариф.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

циник

преди 9 години

САЩ, АМЕРИКА: Афганистан, Ирак, Либия, Сирия до тук ДОБРЕ, много ДОБРЕ, въпросът е Кога ще дойде редът на коренът на всичко ЗЛО на земята ИРАН, КОГА, ако не СЕГА?

25

Анонимен

преди 9 години

До Ядрениянапротив съществува и се реализира за много хора, пристигащи в Америка от небитието, каквото предствляват голям брой територии по земята, в т.ч. и БГ-то (колко тъжно)

24

До ядрения

преди 9 години

да прав си. през 20-те год. На 20 век започва течението за спасението на мечтата и борба с-у аристокрацията и абсолютизма. КолуминАкцията достига през 1932г -т.н. Комунистически пуч в НЮ йорк, който е потопен в кръв от нац гвардия. Пропагандата го нарича комунистически, защото в движението участие взимат студенти от изпратените в СССР на специализация(250 000студенти)!Движението е подтикнато от една книжка на един филосов и психолог през1920г.

fallback