Снимка БТА

Убийството на бившия руски вицепремиер Борис Немцов, застрелян тази нощ в Москва, разширява списъка с трагично загиналите опоненти на Кремъл, отбелязва Франс прес.

Агенцията изброява "основните имена от списък, съдържащ още десетки":

На  27 февруари 2015 г. 55-годишният опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов е застрелян около 23.15 ч. край стените на Кремъл, в самия център на Москва.

Още по темата

На 23 март 2013 г. някогашният олигарх Борис Березовски, избягал във Великобритания след конфликт с Владимир Путин, е открит мъртъв на 67-годишна възраст в банята на луксозното си жилище в Аскот, югозападно от Лондон, с парче плат около врата. Разследването не успява да определи дали става дума за убийство или самоубийство.

На 16 ноември 2009 г. адвокатът по данъчни дела Сергей Магницки, арестуван след направени от него разкрития за мащабна финансова машинация, умира поради липса на грижи в московски затвор след едногодишен предварителен арест. Смъртта му предизвиква криза в отношенията между Москва и Вашингтон.

На 15 юли 2009 г. правозащитничката Наталия Естемирова (50 г.), представляваща в Чечения неправителствената организация "Мемориал" и критикувала злоупотребите на местните власти, е отвлечена в Грозни и намерена мъртва часове по-късно в Ингушетия - съседна република в руски Кавказ.

На 19 януари 2009 г. трийсет и четиригодишният адвокат Станислав Маркелов, експерт по човешки права, и журналистката от опозицията Анастасия Бабурова на 25 години са застреляни в Москва посред бял ден на излизане от пресконференция.

На 7 октомври 2006 г. опозиционната журналистка Анна Политковская, изобличавала по-специално нарушенията на човешките права в Чечения, е застреляна на 48-годишна възраст във входа на своя блок в Москва.

На 23 ноември 2006 г. в Лондон умира като беглец Александър Литвиненко, 43-годишен бивш руски шпионин, сътрудничел с британската служба МИ-6 и отровен с полоний след разговор на чаша чай с бизнесмените Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, бивши агенти на КГБ.

На 17 април 2003 г. депутатът Сергей Юшенков, лидер на партията "Либерална Русия" и бивш съюзник на олигарха Борис Березовски, е убит на 52-годишна възраст с куршум от пистолет със заглушител, докато влиза в блока си в Москва.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase