Снимка: архив, Reuters
fallback

Мексиканските власти заявиха, че са заловили най-издирвания наркобос в страната Сервандо Гомес, известен с прякора Учителя, предаде Ройтерс.

Залавянето на Гомес, който е бивш училищен преподавател, е успех за президента Енрике Пеня Нието в борбата му с насилието на наркокартелите.

49-годишният наркобос беше главната мишена на усилията на властите да си възвърнат контрола в щата Мичоакан, който е арена на сблъсъци между оглавявания от Учителя картел "Рицари тамплиери" и тежко въоръжените граждански групи за поддържане на реда, които се опитват да изгонят бандитите.

Полицията каза, че е заловила Гомес в столицата на Мичоакан Морелия. Заедно с него са били арестувани още хора.

Залавянето на наркобоса идва в момент, когато Нието се опитва да успокои обществения гняв, породен от насилието, безнаказаността и корупцията в Мексико след отвличането и вероятното избиване на 43 студенти от корумпирани полицаи, действали в съюз с бандити.

То става година след залавянето на най-известния мексикански наркобос Хоакин Гусман, по известен като "Ел Чапо" /Късия/, главатар на една от най-могъщите престъпни организации за трафик на наркотици в света - картела "Синалоа".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback