Снимка: архив, Reuters
fallback

Испанската полиция задържа тази сутрин осем души, обвинени, че са пътували до сепаратисткия Донбас в Източна Украйна, за да се бият рамо до рамо с проруските бойци. Това заяви източник, близък до следствието, предаде Франс прес.

Вътрешното министерство заяви в комюнике, че арестите са извършени едновременно в шест региона от страната. Според източника става дума за "проруски" настроени хора "от крайната левица", вдъхновени от интербригадите.

"Тези хора са задържани, след като са участвали в конфликта в Донбаския регион, съответно са обвинени в различни правонарушения", съобщи министерството.

Заподозрени са в притежание на бойни оръжия, съучастие или помагачество в убийство, нарушаване на неутралитета на испанската държава в този конфликт.

Според източника на АФП арестуваните са качили в интернет видеозаписи, на които позират с бойни оръжия и се хвалят с включването си в редиците на сепаратистите.

Интербригадите от времето на гражданската война в Испания (1936-1939 г.), действали срещу войските на Франсиско Франко, са наброявали според оценки към 35 000 бойци. Примерът им все още вдъхновява левоекстремистки движения в тази страна, отбелязва АФП.

Агенцията е открила техен сайт, приканващ своите симпатизанти да заминат за украинския фронт, където да воюват срещу "раковата болест на фашизма", уж завладял Киев.

За 10 месеца конфликтът в Украйна взе 5800 жертви, припомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен ***, арестът не е осъждане, а мярка за неотклонение. Когато има достатъчно обосновано подозрение, че човекът може да се укрие, или когато се касае за тежко престъпление, заподозреният се задържа под стража. Тези конкретно са заподозрени в едно от най-гнусните престъпления - тероризъм. Да не искаш да кажеш, че ако те хванат с нож на местопрестъплението, нямат право да те задържат?

37

Анонимен

преди 9 години

До Ан По презумпция до доказване на противното човек е невинен , господине! Така че, не поддържайте незаконните арести! А и всеки граждани има право на позиция! тези хора не са извършили никакво престъпление в Испания!

36

Анонимен

преди 9 години

До циника А режимът на Путин десен лие или ляв? Защото щом има олигарси, трябва да е десен, тоест ФАШИСТКИ.

fallback