Снимка: Reuters, архив
fallback

Силите на Киев не са дали жертви в Източна Украйна втори пореден ден, не са регистрирали нито един обстрел през последните 24 часа и може да започнат да изтеглят скоро тежките оръжия от разделителната линия, предадоха световните агенции.

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че през изминалото денонощие не е регистрирано нито едно нарушение на прекратяването на огъня, предаде ТАСС.

Създадени са всички условия за започване на подготовка за изтегляне на тежките оръжия, каза Лисенко. Той допълни, цитиран от ДПА, че силите на Киев не са дали жертви за второ поредно денонощие. Четирима военни обаче са били ранени.

Днешните данни показват, че прекратяването на огъня в Източна Украйна най-накрая започва да се спазва, след като проруските сепаратисти първоначално го пренебрегваха и миналата седмица започнаха една от най-големите битки от началото на конфликта - офанзивата, с която превзеха важния железопътен възел Дебалцево, отбелязва Ройтерс. През последните два дни бунтовниците изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия.

Украински военен източник допусна, че си Специалната мониторингова мисия в Украйна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) определи ситуацията в Дебалцево като спокойна, предаде ТАСС, като цитира нейния прессекретар Майкъл Бочуркив. Той настоя ОССЕ да получи възможност за постоянно присъствие в районите в Донбас, където са разположени тежките оръжия на двете страни в конфликта.

Мониторинговата мисия наброява в момента 452 наблюдатели, отбеляза Бочуркив и подчерта, че те се нуждаят отнеограничено придвижване, каквото според него не им разрешават нито сепаратистите, нито силите на Киев.

Наблюдателите на ОССЕ на контролно-пропускателните пунктове на руско-украинската граница "Донецк" и "Луганск" не са регистрирали от лятото на миналата година нито един случай на прехвърляне на оръжие, съобщи днес ръководителят на мисията Пол Пикар, цитиран от ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Венелин

преди 9 години

до 60 ЗвезделинНе. Падането на рублата е свързано с падането на цената на петрола. Обаче покрай това падане паднаха и много други неща. Само Путин не пада, ами рейтинга му се вдига. Доказано е, историята не може да се повтаря, освен като фарс! Най големият майтап обяче ще е, да падне кралската фамилия в Саудитска Арабия.

60

naguzi peguzov

преди 9 години

VTORI DEN KIEV NE SA GO PRASKALI BRAU BE

59

gandi.daow

преди 9 години

До някъде разбирам оня с вертикалния.. Аз обаче съм далеч по-търпелив :-)

fallback