Снимка: архив, Reuters
fallback

Руски политолози предупреждават, че не може да се очаква крах на Украйна и при изграждането на отношенията си със съседната страна Русия не трябва да представя желаното за действително.

Икономическата и политическата ситуация в Украйна е значително по-добра, отколкото беше в Русия през 1998 г. „В Москва казват: Украйна ще рухне, ще настъпи фалит, народът ще излезе на барикадите. Спомнете си нашата /руската/ 1998 година – и дефолт, и полужив президент, и всичките прелести на войната с Чечения и така нататък – в подобни условия народът не отива на барикадите. Всъщност тогава рублата падаше по-силно, отколкото сега падна гривната“ - заяви на пресконференция в РИА Новости заместник директорът на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин.

По думите му „предсказанията за Майдани и пълно разрушаване на украинската държава – това правят в Москва, представяйки желаното за действително“.

Той каза, че в Кремъл трябва накрая да се примирят с това, че Петро Порошенко е дошъл на власт сериозно и за дълго, и оттласквайки се от това, да градят отношенията си с Киев. „С тази държава ще живеем още не една година“, подчерта политологът.

Москва трябва да признае факта, че Киев ще продължи да се бори за Донецк и Луганск. „Ако безпристрастно погледнем политическите текстове от второто Минско споразумение, става напълно ясно, че за днешен Киев тези пунктове са абсолютно неприемливи и неизпълними. Не мисля, че властта в Киев се е примирила със загубата на Донецк и Луганск“, посочи Жарихин.

Експертът от Международния институт по хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер смята, че Русия няма сили и възможности да организира Майдан-3 в Украйна, затова пък САЩ, ако поискат, ще направят това „много бързо“: „Доброволческите батальони не ги устройва трети Майдан, защото засега няма политическа воля. Ако такава има, Майдан 3 ще стане реалност“.

Ръководителят на Центъра за стратегическо развитие на страните от ОНД  към Руската академия на науките професор Александър Гусев се съмнява, че Киев ще изпълни Минските договорености. „Още отсега става ясно, че не всички текстове ще бъдат изпълнени. Киевските власти няма да преразглеждат Конституцията на страната, която действа от 1996 г. А в Конституцията има текстове, които не позволяват да се говори за автономия или за особен статут на отделни региони. Украйна е унитарна държава“, посочи Гусев, цитиран от Утро.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

Галя

преди 8 години

"Петро Порошенко е дошъл на власт сериозно и за дълго,"Продолжаю фразу : " перешагивая через трупы и унижения"

126

Да де ама...

преди 9 години

Дочакахаdnes.bg/world/2015/02/25/ukraincite-masovo-v-magazinite-grivniata-se-srina.255728

125

емо

преди 9 години

от такива 'АНАЛИЗИ' ми спира дъха от смях.лошото е че има *** дето вярват

fallback