Снимка: Reuters

Все още няма официално потвърждение, но според агенция Ройтерс, която цитира свой вътрешен източник, Европейската комисия счита предоставения по-рано днес от гръцкото правителство списък с реформи за задоволителен.

„От гледна точка на комисията списъкът е достатъчно изчерпателен, за да бъде валидна отправна точка за успешното приключване на прегледа", твърди източникът на Ройтерс. „Ние сме впечатлени по-специално от силната решимост за борбата с данъчните измами и корупцията", добавя той.

Предложенията за реформи обаче трябва да получат до края на деня и одобрението на Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Освен това, в рамките на няколко дни удължаването на спасителната програма за Гърция трябва да бъде одобрено и от няколко парламента.

По-рано днес стана ясно, че германският финансов министър Волфганг Шойбле е поискал с писмо до Бундестага късно в понеделник удължаване на гръцката спасителна програма с още четири месеца. „Предвид изявеното желание на Гърция да спази ангажиментите и разбирателството в Еврогрупата, федералното правителство подкрепя предложеното удължаване", се казва в писмото от общо четири страници до председателя на Бундестага Норберт Ламерт. В писмото обаче той обвързва молбата изрично с получаването на очаквания списък с реформи от гръцкото правителство и положителна оценка за него от страна на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Списъкът със задължителните и подробни описания на ангажиментите за реформи трябваше да бъде предоставен до понеделник в полунощ. Тъй като според източници от Брюксел документът не бе готов за обсъждания до вечерта, европейските партньори предоставиха на гръцкото правителство време до вторник сутринта, за да се създадат и приемат нови формулировки.

Списъкът бе обект на интензивно съгласуване през последните няколко дни. Безброй проекти са били изпращани по факса между участващите финансовите министри на еврозоната и "институциите", както вече се наричат експертите на Тройката. Окончателният списък ще бъде готов в окончателен вариант до вторник предобяд.

В Атина финансовият министър Янис Варуфакис представя съвсем различна гледна точка. „Няма никакво забавяне“, поясни той пред американския новинарски канал CNN в понеделник вечер. „Още днес по обяд бяхме готови, а документът е пратен навреме“, каза той. По-скоро по молба на „другата страна формалният, официален документ“ ще бъде представен едва във вторник, каза той.

Не е ясно дали изявлението му подсказва, че той и Ципрас не са участвали в последното окончателно преработване на документите. Все пак Варуфакис спомена, че става дума за „подробен и изчерпателен списък с реформи“.

Натискът заради липсата на време е голям, защото последствията от евентуален провал са трудно предвидими. До последно гръцкият премиер Алексис Ципрас и радикалната му партия СИРИЗА отказваха да приемат конкретните изисквания за фискални ограничения на кредиторите.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg!  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase