Снимка: архив Reuters

Полицейски свидетелства сочат, че висш съветник на руския президент Владимир Путин, Владислав Сурков, лично е ръководил спайперистите, разстрелващи хора на Майдана в Киев точно преди една година. Това съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от „Ройтерс” и БТА.

"Само преди няколко дни шефът на службата за национална сигурност ( УСС - б.р.) ми каза, че при разпити служители от спецчастите са дали показания, според които Сурков е ръководил чуждестранните снайперисти на Майдана", каза президентът. Той говори на среща с роднини на някои от стотината жертви,  застреляни в течение на три дни по време на протестите на Площада на независимостта в центъра на Киев срещу подкрепяния от Москва тогавашен президент Виктор Янукович.

Според Порошенко следствените органи са установили "ясна руска връзка" в снайперските стрелби, но добави, че украинските правоохранителни органи все още не са направили достатъчно за наказване на виновниците за разстрелите на протестиращите.

"Можем да констатираме, че през последните месеци е било направено много повече, отколкото за последната година в тази насока”, каза той. Порошенко обясни, че това са много сложни и заплетени дела, защото са унищожени много доказателства, заметени са следи, а някои от извършителите са избягали.

Това стана в периода на междувластието, когато беше парализирана дейността на всички без изключение силови структури", обясни още президентът.

Порошенко обясни и че борбата за живот в истинска европейска страна, започнала на Майдана, сега продължава в Донбас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase