Николас Мадуро. Снимка: Reuters

Кметът на венецуелската столица Каракас и виден представител на опозицията Антонио Ледесма беше арестуван от службите на разузнаването по нареждане на прокуратурата, тъй като е заподозрян, че е насърчил извършването на държавен преврат във Венецуела, заяви венецуелският президент Николас Мадуро, цитиран от Франс прес.

На Ледесма, който беше задържан по заповед на прокуратурата, ще бъдат повдигнати обвинения, за да отговаря за всички извършени престъпления срещу мира в страната, сигурността и конституцията, каза президентът.

Мадуро направи изявление по радиото и телевизията малко след като съпругата на опозиционера съобщи за ареста. Тя каза, че в него са участвали най-малко 80 души от разузнавателните служби, които нахлули в кметството в източната част на Каракас.

Президента повтори обвиненията си, че опозицията подстрекава към извършването на преврат с подкрепата на САЩ.

Като доказателство Мадуро цитира документ, подписан от кмета, от опозиционния водач Леополдо Лопес, който от година е в затвора, и от Мария Корина Мачадо, лишена от депутатския си мандат през 2014 г. Документът, публикуван в местния печат на 11 февруари, е озаглавен "Национално споразумение за преход" и представя поредица политически и икономически предложения.

"Отведоха Антонио, като го биеха, и потрошиха всичко по пътя си, не му дадоха време да каже каквото и да било", каза пред радио "Юнион" съпругата му. Служителите на разузнаването пристигнали с 10 бронирани коли, а след като излезли от сградата, стреляли във въздуха, за да разпръснат събралото се множество, разказа тя.

Петдесет и девет годишният Ледесма е ветеран на венецуелската опозиция. Бил е сенатор, депутат и губернатор на окръг Каракас. Избран е за кмет на столицата през 2009 г., а през 2013 г. е преизбран.

Преди седмица във Венецуела бяха арестувани бивш генерал от военновъздушните сили и още 13 души заради заговор за преврат срещу президента Николас Мадуро, според когото имало план за нападение на президентския дворец и други правителствени сгради.

Тогава президентът назова Ледесма в списъка на правителствените критици и западните сили, които обвинява в заговор за сваляне на венецуелското социалистическо правителство.

Кметът на Каракас се подигра на обвиненията в множество интервюта, като отбеляза, че истинската сила, дестабилизираща Венецуела, е корумпираността на правителството.

Новината за ареста предизвика протести из целия град - хората спонтанно излизаха на прозорците, вдигайки шум с тенджери, или натискаха в ритъм клаксоните на колите си в най-натоварените часове за движението. С падането на нощта стотици жители се събраха да изразят гнева си пред централата службата за полицейско разузнаване.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase