Снимка: БТА

Дебалцево се намира изцяло под контрола на Донецката народна република, заяви представителят на самопровъзгласената република Едуард Басурин, цитиран от Интерфакс.

Още по темата
Басурин обеща да бъдат предадени на роднините им всички украински военни, които доброволно се предадат.

"Предлагаме на онези, които се предадат доброволно, да ги предадем веднага на роднините им при пристигането им в Донецк. Тези, които са на бойното поле, ще бъдат разменяни срещу наши хора", заяви той.

Главата на ДНР Александър Захарченко назначи нов кмет на града - Александър Афендиков. Съставена е работна група за възстановяването на инфраструктурата.

Министерството на външните работи на самопровъзгласената република обвини Киев в нарушение на международното хуманитарно право заради решението да спре плащанията за електроенергията в Донбас.

"Смятаме, че украинското правителство за пореден път се опитва да задълбочи сложната хуманитарна обстановка, с която всекидневно се сблъскват жителите на Донбас. Срещу нас е наложена икономическа и транспортна блокада, което фактически оставя хората без средства за съществуване, а сега ръководството на Украйна решава да ги лиши и от електроснабдяване", се казва в съобщението. ДНР призовава световната общност да "обърне внимание на катастрофалното положение на народа на Донбас".

Вчера премиерът Арсений Яценюк заяви, че Украйна временно ще спре да плаща за електроенергията, която се произвежда в зоната на военната операция. "Наредих да се прекратят всички финансови преводи за сектора на енергетиката, докато не разберем за какво плащаме: за електроенергия, която се доставя на терористите, или за електроенергия, която се доставя на гражданите, каза той.

Премиерът нареди да се плаща само за електроенергията, доставяна за територия, контролирана от украинската власт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase