Египетският президент. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви вчера, че страната му си запазва правото да отговори по свое усмотрение и в подходящо време на обезглавяването на 21 копти /египетски християни/ от "Ислямска държава" в Либия, съобщиха световните агенции.

Oще по темата
Кайро ще избере "необходимите средства и подходящото време, за да отмъсти за кръвта на нашите мъченици", заяви президентът по националната телевизия.

Няколко часа преди това джихадистите от ИД разпространиха видеозапис, на който е запечатано избиването на 21 копти, заловени от тях в Либия в края на миналата година.

Ас Сиси заяви също, че е наредил да се вземат мерки за предотвратяване на пътувания на египтяни до Либия.

Университетът Ал Азхар - една от най-влиятелните богословски институции на сунитския ислям, окачестви обезглавяването на коптите като "варварски акт, който няма нищо общо с която и да е религия", съобщи Франс прес. Базираната в Кайро институция, чийто глас е уважаван в целия мюсюлмански свят, неотдавна призова да бъдат "убивани и разпъвани на кръст" "терористите" от "Ислямска държава".

В разпространения в Туитър петминутен видеозапис се показва обезглавяването на 21 египетски християни от облечени в черни дрехи бойци. Един от палачите говори пред камерата на английски с американски акцент. "Вие, всички кръстоносци, само ще си мечтаете за сигурност, особено ако се биете заедно срещу нас. Затова ние заедно ще се бием срещу вас", казва мъжът, цитиран от Асошиейтед прес.

След това коптите, облечени в оранжеви комбинезони, са накарани да коленичат и са едновременно обезглавени. После говорителят на палачите посочва на Север и казва: "Ние ще завоюваме Рим, по волята на Аллах".

Белият дом осъди вчера убийството на 21 копти и призова за политическо решение на конфликта в тази страна, предаде Ройтерс.

"Безсмисленото убийство на невинни е поредното от многото отвратителни действия, извършени от свързани с ИД терористи срещу хората в региона, включително убийствата на десетки египетски войници в Синай", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Това само допълнително стимулира международната общност да се обединява срещу "Ислямска държава", подчерта той.

"Този гнусен акт още веднъж изтъква спешната необходимост от политическо решение на конфликта в Либия, продължаването на който само носи полза на терористични групи", включително "Ислямска държава", добави говорителят.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

гост 1

преди 9 години

До ReeeТова не е вярно. В Египет винаги са били толерантни към християните.Християнските празници се празнуват там като национални

19

дo: 18

преди 9 години

Какво да има нещо против , това са същите Копти които дошли чрез Византийците през 11-12 век на Балканите

18

мен

преди 9 години

Сега Йордания и Египет да се съюзят и да ги попилеят.

fallback