Снимка: Reuters, архив

Полицията в Копенхаген провежда мащабна операция в киберкафене близо до мястото, където беше убит предполагаемият извършител на двете нападения, предаде Франс прес.

Местните медии съобщават, че полицаите са многобройни и тежко въоръжени. Най-малко двама души са арестувани, според телевизия ТВ2.

Датският филмов институт заяви, че 55-годишният мъж, убит при стрелбата срещу културен център в Копенхаген, е бил създателят на документални филми Фин Ньоргард, съобщи Асошиейтед прес.Ръководителят на института Хенрик Бо Нилсен каза, че е потресен и разгневен от убийството на филмовия деец по време на дискусия за изкуството и свободата на словото. Ньоргард е бил режисьор и продуцент на документални филми за датската телевизия.

Главният равин на Дания Яир Мелхиор идентифицира евреина, застрелян при нападението срещу синагога в Копенхаген, като Дан Узан, 37-годишен охранител.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди атаката и каза, че правителството му планира да насърчи "масова имиграция" на евреи от Европа.

Нападенията в датската столица бяха осъдени и от други лидери, включително от британския министър-председател Дейвид Камерън, германската канцлерка Ангела Меркел и президента на Европейския съюз Доналд Туск.

"Стрелбите в Копенхаген са ужасяваща атака срещу свободата на словото и религиозната свобода", каза Камерън. "Двама невинни човека бяха убити само заради своите убеждения", заяви той и изрази своята съпричастност към близките на жертвите и към ранените при нападенията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase