Снимка: Reuters

Лидерите на страните от Г7 обявиха, че постигнатите в беларуската столица Минск споразумения са шанс за мирно решение на кризата в Източна Украйна и заплашват с последствия, ако то бъде нарушено. Това стана ясно от обща декларация на лидерите на седемте водещи световни икономики, съобщи телевизия Bulgaria On Air.

Още по темата

В документа те настоятелно призовават всички страни в конфликта строго да се придържат към положенията в Минските споразумения и незабавно да реализират предвидените мерки. Според договорките в белоруската столица прекратяването на огъня влиза в сила в полунощ украинско време на 15 февруари, като трябва да бъде изтеглена и тежката военна техника.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко заяви, че постигнатото дава надежда за политическо разрешаване на конфликта в Донбас. По думите му обаче мирът все още е далеч и никой няма твърда увереност, че условията на примирието ще бъдат изпълнени. Украинският държавен глава коментира продължаващите военни действия в Източна Украйна.

„След това, което постигнахме в Минск, това не е просто атака срещу украински цивилни граждани, срещу украинско населено място. Това е атака срещу резултатите, постигнати в Минск без никакво обяснение”, каза Порошенко. Той предупреди, че след споразумението от четвъртък настъпателната операция на Русия се е засилила.

Междувременно лидерът на украинското военно-патриотично движение "Десен сектор" Дмитрий Ярош заяви, че не признава договореното в белоруската столица примирие. На страницата си във Facebook той коментира, че Русия и президента Владимир Путин не са възможни никакви договорености, тъй като "никога няма да бъдат спазвани".

Още новини четете на www.bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase