Путин и Порошенко (в гръб). Снимка: Ройтерс
fallback

Русия очаква страните, подписали споразумението в Минск за прекратяване на конфликта в Украйна, да спазват неговите условия, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Този път споразумението бе подкрепено на най-високо равнище и ние се надяваме, че всички страни ще изпълнят своите ангажименти", каза той пред журналисти в Москва. Говорителят добави, че през нощта срещу неделя президентите на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко, на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще разговарят по телефона.

Вчера т.нар. нормандска четворка - Оланд, Меркел, Порошенко и Путин, се споразумя за примирие в Украйна, което трябва да влезе в сила на 15 февруари, неделя, в нула часа.

Песков подчерта, че споразуменията на Контактната група са били подкрепени от четиримата държавни лидери, но е необходимо всички да се "освободят от емоциите" в оценката на постигнатото, защото то е само "отправна точка".

Говорителят на Кремъл декларира, че Русия ще спазва стриктно минските споразумения при изпращането на хуманитарна помощ за източните райони на Украйна.

Дмитрий Песков предупреди, че според Москва украински военни части са обкръжени в района на Дебалцево, а това е заплаха за бъдещото примирие. Той предположи, че след началото на примирието тези части ще се опитат да се измъкнат от обкръжението, при което всъщност ще нарушат прекратяването на огъня.

Oще по темата

Песков разказа, че в беларуската столица Путин е общувал в "съвършено различни формати" със събеседниците си, като е имал и разговори очи в очи с Порошенко. "Преговорите бяха много сложни, многоформатни, комплексни и много напрегнати", заключи говорителят на Кремъл.

Той отбеляза, че Москва не се съмнява в пълномощията на бившия украински президент Леонид Кучма, който в Контактната група представляваше Петро Порошенко.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

9384944

преди 9 години

По-добре да има смесване и разнообразие на религии,раси,етноси и т.н. Стига с тая омраза, с тоя негативизъм към останалите,другите,различните.Нали товае демокрацията?Всеки да си бъде такъв какъвто си иска,да си говори каквото си иска,да си пише каквото си иска и т.н.Не може да се отркат постиженията и на американците като цяло и на Западна Европа.Руснаците са друга тема.Е, ние като сме толкова велики били и т.н. сега какво представляваме?Вижте Запада колко са напред хората във всичко! А ние?

40

99379

преди 9 години

Стига бе пичове! Светът е бил винаги такъв,такъв ще си остане! Вечна борба за власт и пари,ресурси и т.н. Разберете,тук няма добър или лош,няма черно или бяло....има сиво...играта се играе заради самата игра...Няма значение какви са на власт никъде по света,няма значение леви,десни,жълти,червени,сини,американци,европейци,банкери или други народи! Всичко е вкоренено в човешката природа..това е истината! Не се ли промени начинът на мислене системата ще си е такава винаги.Но по-добре глобализация!

39

Войната продължава

преди 9 години

Споразумението без Щатите е гола вода. Щатите изпращат 8 унищожителя на танкове, директно се намесват в Гражданската война. Сестрата на Ярош се бие на страната на Опълченците. Брат срещу сестра - нима това не е Гражданска война. Жалко за народите в Украйна, един срещу друг в полза на Щатите, на които само войните могат да поддържат долара да не се срине. Цената на петрола е вече 60 долара за барел и расте. Кладенци се закриват в Щатите - пред фалит са, Европа си изтегля златото от Щатите.

fallback