Снимка: БТА
fallback

Френският президент Франсоа Оланд каза, че лидерите на страните от "нормандската четворка" ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи ТАСС.

Oще по темата
"Ние предвиждаме редица действия за контрол на изпълнението на договореностите от Минск. По-конкретно, при положение че примирието влезе в сила в полунощ в неделя, в бъдеще през следващата седмица трябва да се проведе обсъждане по телефона във формат "нормандска четворка" за изпълнение на условията за прекратяване на огъня. Това ще ни позволи заедно да определим дали се изпълняват договореностите", каза Оланд.

Той заяви, че "ако е необходимо, в последващата седмица ще се проведе лична среща между лидерите на страните от "нормандската четворка".

"При това определена роля ще играят и институциите на Европейския съюз", заяви Оланд.

Според него, ако договореното прекратяване на огъня не бъде спазвано, на дневен ред ще дойде налагането на още санкции на Русия, посочва Ройтерс.

По думите му обаче санкциите постепенно ще бъдат премахнати, в случай че примирието се зачита.

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции, ако постигнатото в Минск споразумение не бъде напълно прилагано, предаде Ройтерс.

"Ние оставяме отворена възможността да предприемем по-нататъшни мерки, ако тези нови договорености не се прилагат", каза тя след срещата на върха на ЕС.

ЕС вече наложи санкции на Русия и проруските сепаратисти в Крим и Източна Украйна, включително визови забрани и замразяване на авоари, както и ограничения за достъп до европейските капиталови пазари, оръжия и технологии, припомня Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 9 години

А интересно ако Укройна наруши примирието ? Кой го отнася Русия ! Егати двойният стандарт.

32

мдааа,

преди 9 години

Според Василия Пейчева,четворката в този материал е Меркел,Оланд и два пъти Ройтерс.

31

Анонимен

преди 9 години

Докато главният виновник за всичко - СЪОУДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ - не мирясат мир няма да има.САЩ са най-голямата терористична държава. Това е истината.

fallback