Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел заяви снощи на обща пресконференция в Отава с канадския премиер Стивън Харпър, че конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде уреден с военни средства, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Канцлерът посети Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон. Обама обмисля да достави оръжия на правителството в Киев, но още не е взел решение, напомня АП. Ангела Меркел е твърдо против доставки на оръжия на украинската армия.

"Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства", каза Меркел. "Ще видим през следващите няколко дни дали ще има напредък. Това съвсем не е сигурно", продължи тя, имайки предвид френско-германските преговори миналата седмица с президентите на Украйна Петро Порошенко и на Русия Владимир Путин. Ако няма напредък, западните съюзници ще решат какви действия да предприемат, добави тя.

Стивън Харпър заяви, че би искал и руският президент Владимир Путин да прояви същия стремеж към дипломатическо решение. Той се възхити на усилията на Франция и Германия за постигане на мирно решение. "За жалост обаче, г-н Путин отхвърля дипломатическите средства и непрекъснато използва военно насилие", посочи канадският премиер.

Канада няма да изключва нито един от възможните варианти, но ще действа съгласувано със съюзниците си, добави той.

В Канада живеят около 1 милион души от украински произход, отбелязва АП.

На срещата на Г-20 през ноември в Австралия Харпър се отнесе повече от хладно с Путин, който се насочи към него, за да си стиснат ръцете. "Ще стисна ръката Ви, но ще Ви кажа само едно нещо: трябва да се изтеглите от Украйна", заяви тогава канадският премиер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase