Снимка: Reuters

Съединените щати и Европа са единни срещу политиката на Русия в Украйна, заяви американският държавен секретар Джон Кери на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, съобщиха ДПА и Ройтерс.

"Нека уверя всички, че няма разделение, няма разногласия. Чувам, че някои се опитват да създадат такова. Ние сме единни, работим заедно в подкрепа на Украйна", каза Кери. По думите му, САЩ и европейските им съюзници са единни в мнението, че кризата в Украйна не може да се реши по военен път.

Кери направи това изявление след като видни американски сенатори остро разкритикуваха Германия и други страни, които се противопоставят на изпращането на оръжия на украинските военни.

Държавният секретар на САЩ предупреди, че колкото по-дълго Москва продължава да дестабилизира Украйна, "толкова повече ще бъдем принудени да вдигнем цената за Русия и нейните пълномощници".

С призив за мир излезе и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС. „Трябва да се пробват всички инициативи, включително и предложението на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел”, заяви тя по време наМюнхенската конференция по сигурността.

"Още не знаем какви плодове ще донесат нашите усилия", призна обаче дипломат номер едно на ЕС. "Трябва да приложим всички инструменти за икономически натиск, посредничеството на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), преговорите в нормандски формат (Франция, Германия, Русия, Украйна)", каза тя. Могерини подчерта че "е необходимо да се постигне дългосрочно прекратяване на огъня в Украйна".

Според нея трябва "да се направи така, че Украйна да стане функционираща държава".

Ръководителката на европейската дипломация заяви също, че ЕС никога не е бил проект, насочен срещу някого. "Представяли сме си отношенията с Русия като основани на сътрудничество и партньорство, никога не сме били проект, насочен срещу когото и да било", отбеляза тя, като добави че "вратата на ЕС е отворена за диалог".

Могерини подчерта, че отношенията с Русия са първостепенна задача за ЕС, която се нуждае от решение днес. На второ място тя посочи ситуацията в Либия.

Дипломат номер едно съобщи, че ЕС е дал ход на механизъм за стратегически анализ на цялостната външна политика на общността.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase