Френско-германската инициатива за край на конфликта в Източна Украйна се основава на мирните договорености от Минск, но ще съдържа повече детайли за прилагането и графика на евентуалното бъдещо споразумение. Това заяви високопоставен официален източник от Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"Новото е, че има малко повече детайли относно начина на прилагане, както и по-подробна пътна карта за графика, но в общи линии се следват принципите от Минск", каза официален източник от Държавния департамент след тристранна среща на високо равнище между САЩ и ръководителтие на Германия и Украйна.

Той посочи, че не е ясно доколко успешна ще бъде инициативата, но призна, че планът може да включва по-широка буферна зона между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти.

Украинският президент Петро Порошенко заяви вчера, че споразумението с Москва може да сработи, ако всички 12 елемента на Минските договорености от миналия септември бъдат зачетени.

От подписването им проруските сепратисти спечелиха големи териториални придобивки в Източна Украйна, подклаждайки съмненията дали ще ги спазват в сегашния им вид, отбелязва Ройтерс.

Официалният източник посочи, че голяма част от френско-германските усилия са насочени към по детайлно уреждане на прилагането на споразумението.

Правителството на Обама заяви, че обмисля всички опции как да помогне на Украйна да се справи със засилващата се офанзива на бунтовниците, включително възможността да изпрати оръжия на Киев.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче каза, че въоръжаването на Украйна няма да реши кризата, предизвиквайки остри критики от американски политици, които обвиниха Берлин, че обръща гръб на съюзник в беда, посочва Ройтерс.

Официалният източник от Държания департамент каза, че няма никакъв разрив между САЩ и европейските съюзници по повод възможността да се доставят оръжия на украинските сили. Меркел заминава днес за Вашингтон, за да обсъди темата Украйна с президента Обама, допълва Ройтерс.

Голямо мнозинство от германците искат отношенията между Запада и Русия да се нормализират бързо след конфликта в ИзточнаУкрайна. Това сочи публикувано вчера проучване, цитирано от ДПА.

От анкетираните в допитването, направено от "ЮГав", 80 процента намират кризата за заплаха.

Само 35 процента са на мнение, че Германия е била задължена да възприеме по-твърда линия срещу Русия, а според 47 процента подходът на страната им не трябва да става по-строг.

Изследването е установило също, че мнозинството германци обвиняват Москва за напрежението между Запада и Русия, като 56 процента твърдят, че Москва е в основата на обтегнатите отношения и че не е заинтересувана да ги подобри.

Само 23 процента са на мнение, че Западът е виновен и че е притиснал Русия до стената.

Около една трета казват, че кризата в Украйна няма отношениекъм живота им, докато малко над половината твърдят, че е имала отражение върху тях.

Социологическата агенция "ЮГав" е анкетирала 1038 германски граждани между 30 януари и 2 февруари.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase