Снимка: БТА

С действията си в Украйна Русия се самоизолира, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА, на започналата днес в Мюнхен годишна международна конференция по въпросите на сигурността.

Никой не е принуждавал Русия да анексира Крим и никой не я е принуждавал да дестабилизира Украйна, каза той.

Още по темата
Всяка страна член трябва сама да реши дали да достави оръжие на Украйна или не. Алиансът като организация не разглежда този въпрос, заяви Столтенберг, цитиран от ТАСС.

НАТО вече оказва подкрепа на Украйна, най-вече политическо. Оказваме и практическа помощ, например в реформирането на въоръжените сили, работим в тясно сътрудничество с украинците за повишаване на отбранителната способност на страната, отбеляза той.

НАТО не смята, че понастоящем Русия застрашава която и да било страна от алианса, включително Латвия. Това обаче до голямастепен се дължи на съществуващата колективна отбрана в съюза. В потвърждение на единността на сигурността обявихме създаването на шест командни центъра (в Латвия, Литва, Естония, Полша, Румъния и България), осъществяваме план за действие за повишаване на боеспособността на алианса, разширяваме мисията за въздушните патрули над балтийските страни, изтъкна Столтенберг.

Днес НАТО адаптира позицията си към променящата се ситуация в европейската сигурност, допълни той.

Северноатлантическият пакт не търси конфронтация с Русия. Готови сме да възобновим сътрудничеството с Русия, но само ако тя зачита суверенитета на съседните и държави и допринесе за намиране на мирно решение на украинската криза.

Силната отбрана не противоречи на диалога. Силният Северноатлантически алианс е основа за отношенията с Русия, каза генералният секретар на организацията и призова Москва да признае, че в конфронтацията няма бъдеще.

Студената война вече е в миналото и трябва да си остане там. Светът се променя и ние трябва да се приспособяваме, за да гарантираме колективната отбрана в 21-ви век. Не става въпрос за танкове и траншеи. Трябва да сме в състояние да отразим всяка заплаха, от всяка посока, подчерта Столтенберг.

НАТО трябва да защитава международния ред, чийто страж е от създаването си, добави той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase