Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел отиват днес в Киев, а утре в Москва, за да направят ново съвместно предложение за уреждане на конфликта в Украйна, предадоха световните агенции, позовавайки се на президента Оланд и на германското канцлерство.

Днес те ще обсъдят предложението си с Петро Порошенко, а утре - с Владимир Путин.

Днес в Киев е американският държавен секретар Джон Кери.

Дипломатическите усилия не могат да продължават до безкрайност в украинската криза, заяви Франсоа Оланд на пресконференция. "Франция иска да се избегне война в Украйна", изтъкна също френският президент.

Той каза, че двамата с Меркел ще представят ново предложение за цялостно решаване на украинския конфликт, приемливо за всички страни. "От няколко дни Ангела Меркел и аз работим върху текст, който да е приемлив за всички", посочи той, цитиран от Ройтерс.

"В Украйна сега се води война, която може да стане тотална. Затова с Ангела Меркел решихме да издигнем тази инициатива с цел не просто да си говорим, а да намерим решение, приемливо за всички страни. Затова днес пътуваме в Киев, а утре при Владимир Путин."

"Ако постигнем компромис, ще предотвратим ескалация на конфликта, но в случай на неуспех, а такъв вариант е възможен, ще може да се каже, че Франция и Германия като приятели на Украйна и Русия са направили всичко, което могат да направят две големи държави, за да помогнат", добави Оланд, цитиран от ТАСС.

Президентът на Франция изтъкна също, че страната му не гледа благосклонно на идеята за присъединяване на Украйна към НАТО.

Същевременно европейски източници съобщиха, че ЕС ще добави 19 души и 9 компании в черния си списък със санкции, наложени заради украинския конфликт.

Сред 19-те лица, които ще попаднат в списъка, има петима руснаци, а една от 9-те компании е руска. Очаква се решението да бъде одобрено идния понеделник на среща на външните министри на 28-те. Черният списък на ЕС засега включва 132 души и 38 компании, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase