Снимка: Reuters, архив
fallback

След 10 дни в самопровъзгласената Донецка народна република ще бъде обявена всеобща мобилизация, заяви лидерът на ДНР Александър Захарченко пред журналисти, предаде ТАСС.

"Планира се да бъдат мобилизирани до 100 000 души", каза той.

Междувременно стана ясно, че петима украински военни и трима цивилни са убити през последното денонощие в проруските сепаратистки области от Източна Украйна. Това сочат първоначални данни, разпространени днес от Киев и от местните власти, предаде Франс прес.

В битки са ранени още 29 души, уточни на пресконференция украинският военен говорител Владислав Селезньов. Позициите на армията бяха обстреляни 104 пъти, добави той. Двама мирни жители са убити с реактивни снаряди от системи "Град" в с. Кримске северозападно от сепаратистки Луганск, съобщи прокиевският губернатор на областта Генадий Москал. Кметството на Донецк - друг отцепнически център, информира за един гражданин, убит при обстрел тази нощ.

Военният говорител на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин заяви, че сепаратистите са осуетили опит на украинските войски да пробият отбраната на отцепническите части край град Дебалцеве.

Вчера Басурин съобщи, че на 1 февруари сепаратистките сили са попречили на две автомобилни колони да закарат боеприпаси на обкръжените в този район украински войски, но са пуснали да излязат от обръча коли с ранени бойци на Киев. Щабът на силите на ДНР заяви, че войските на сепаратистите са свалили украински самолет над град Горловка, предаде РИА Новости.

Според ДНР самолетът е свален от противовъздушната й отбрана в неделя, в 18.00 ч. местно време. Не се уточнява моделът на самолета, нито дали има жертви, посочва руският електронен в. "Лента" и напомня, че по различни данни Киев е изгубил в конфликта от 18 до 22 летателни апарата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

извод

преди 9 години

България е пълна с ***

72

Анонимен

преди 9 години

Твоите сестри украинките са толкова страхливи че си изоставят цялата техника и бягат ! Виж в ютуб колко клипа има с пленени ***

71

ас

преди 9 години

Аз за чужди интереси не се бия !!! Не ме ..мобилизацията !!!

fallback