Снимка: архив, Reuters
fallback

Британски изтребители "Тайфун" прехванаха два руски стратегически бомбардировача, които прелетели близо до британското въздушно пространство, предаде Ройтерс, като цитира министерството на отбраната.

Руските самолети били засечени вчера да прелитат над протока Ламанш, южно от Англия. Изтребителите "Тайфун" излетели от бази на кралските ВВС в Шотландия и Източна Англия.

Oще по темата

"Руските бомбардировачи бяха ескортирани от британските изтребители, докато напуснаха района на британския интерес. Те не са навлизали в нито един момент в британското суверенно въздушно пространство", се казва в декларация на министерството на отбраната.

Миналата година НАТО прехвана повече от 100 пъти руски самолети - над три пъти повече в сравнение с 2013 г. - на фона на растящото напрежение между Запада и Русия заради кризата в Украйна.

Елизабет Куинтана, изследователка в Кралския институт за въоръжените сили, каза, че вчерашният случай е необичаен и може да е свързан със започналото във Великобритания публично разследване за смъртта преди девет години в Лондон на Александър Литвиненко, бившия агент на КГБ, станал критик на Кремъл.

"Обикновено руските самолети прелитат край Норвегия и над Северно море. Може би сега са били използвани, за да се провери колко бързо реагират кралските ВВС на юг", каза Куинтана пред в. "Дейли мейл". "Прелитане на бойни самолети във или близо до суверенното въздушно пространство на друга държава е знак за недоброжелателност или в лошия случай за агресия", добави тя, цитирана от Ройтерс.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

Анонимен

преди 9 години

До Анонименdai da vidim statistikata be :D ,mnogo si zle

135

Анонимен

преди 9 години

Руските смолети взеха вече да прелитат където си поискат по света. Щом други могат до ходят в други района по свето, защо русняците да се прелитат по въздуха по свето. Отгоре е по добре винаги и се вижда всичко.

134

Анон

преди 9 години

УКРАИНЕЦ = МАКЕДОНЕЦ

fallback