Снимка: Reuters
fallback

Отношенията между Русия и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преживяха в сряда един от най-драматичните си моменти, пише руският в. "Комерсант".

Асамблеята реши да не връща на руската делегация ключовите й права, отнети миналата пролет, но ще обсъди отново този въпрос през април.

ПАСЕ осъди политиката на Русия спрямо Украйна, но е готова "да премине от бойкот към диалог", ако Русия склони за деескалация на конфликта в Украйна, при все че Москва не се признава за страна в конфликта.

Ръководителят на руската делегация Алексей Пушков заяви преди време, че напускат ПАСЕ до края на годината, напомня изданието.

"Русия далеч невинаги възприема исканията на ПАСЕ като адекватни и изпълними. Резолюциите обаче нямат задължаващ характер", посочва източник на вестника в Съвета на Европа.

Oще по темата
"Независимо от приетата резолюция, тази сесия, и по-специално внушителният състав на руската делегация, демонстрира нещо важно - страните все така са взаимно заинтересовани. Засега не става дума Русия да напусне Съвета на Европа и въпреки втвърдената позиция на ЕС междупарламентарният диалог продължава. Трябва само участниците в този диалог да не забравят същинската му цел", добавя източникът.

ПАСЕ прие "мекия" вариант на резолюцията, отбелязва "РБК дейли", цитиран от Би Би Си. До април т. г. Русия губи право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята.

"Това са номинални и нечувствителни санкции", коментира Леонид Слуцки от ръководството на руската делегация.

Москва е искрено заинтересована дейността й в ПАСЕ да продължи. Това би трябвало да проличи и от личното участие на Сергей Наришкин - председателя на Държавната дума, и от това, че в Страсбург пристигна лидерът на руската компартия Генадий Зюганов. Той поддържа тесни връзки с групата на социалистите в Асамблеята, отбелязва пред всекидневника друг руски делегат.

Според него обаче Русия не блъфира, обещавайки да напусне Съвета на Европа през 2016 г., ако санкциите срещу нея бъдат подновени. Но дори в самата руска делегация има две групи - едните подкрепят идеята за скъсване с европейските институции, други - включително Наришкин, полагат усилия да бъде запазено поне сегашното ниво в диалога между Москва и Страсбург.

"Въпреки събитията в Украйна за Русия остава приоритет нормализирането на отношенията със Запада, защото алтернатива липсва - в Китай и другите съюзни страни няма толкова развити политически институции", коментира политологът Татяна Становая.

Според Алексей Малашенко от Московския център "Карнеги", цитиран в "Новие известия", за Русия членството в ПАСЕ е важно дори само по себе си.

"Да се изолираме от международните организации ще значи да поемем път наникъде. Утилитарният подход в смисъл, че тази организация не е важна и няма да сме там, е неправилен подход и с него може да стигнем до положението на Северна Корея", предупреждава руският аналитик.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

326

Stamat

преди 9 години

Po-dobre sam ot kolkoto v kompaniqta na nedostoini!

325

Анонимен

преди 9 години

Искам да видя *** на съд в Хага!

324

yan

преди 9 години

До УКРАИНЕЦУкрайна като нова държава с история само от 100 г. има и държавно управление, което за първи път е съществувало на територията на Централна Европа - 33-та до 45-та година.

fallback