Централата на ФСБ. Снимка: архив, Reuters

Светлана Давидова от руския град Вязма е обвинена в държавна измяна, изразяваща се в това, че е съобщила на посолството на Украйна за предполагаемо изпращане на подразделение на руското Главно разузнавателно управление в Донбас, Украйна.

Анатолий Горлов – съпруг на Светлана Давидова, разказа за  bbcrussian.com, че жена му е била задържана на 21 януари сутринта. От документите, представени от следователите, станало ясно, че Давидова е обвинена в държавна измяна, за което се предвиждат от 12 до 20 години затвор.

По същество обвинението срещу Давидова се заключава в това, че през април миналата година тя забелязала, че радиотехническото подразделение на Главното разузнавателно управление, намиращо се близо до дома й във Вязма, е опустяло. След това случайно подслушала в маршрутката разговор на военен от тази част, който разказвал, че им е заповядано да се облекат като цивилни и да заминат за Москва, откъдето ще ги изпратят „в командировка“.

Според следствието Светлана Давидова съобщила за това на „горещата линия“ на посолството на Украйна в Москва, предполагайки, че военните заминават за Донецк.

По думите на Анатолий Горлов углавното преследване за съобщение в чуждо посолство за предполагаемо преместване на военна част е било неочаквано за жена му и за него.

Горлов обясни, че жена му е „против тази война, но не бих казал, че ние сме някакви активни участници в антивоенните митинги и опозиционери. Тя преди членуваше в комунистическата партия, но след това се зае с отглеждането на децата. Не разбирам как Федералната служба за сигурност е научила за всичко това“.

В сряда Горлов е получил „уведомление за задържане под стража“, в което се казва, че на 22 януари Светлана е арестувана от Лефортовския районен съд на Москва за два месеца и е се намира в затвора на Федералната служба за сигурност – следствен изолатор номер 2 „Лефортово“.

Светлата Давидова и мъжът й се грижат за общо седем деца: четирите деца на самата Светлана и три на сестра й.

Назначеният адвокат на Давидова Андрей Стебенев каза, че е разговарял с подзащитната си в съда за това, че има много деца, като най-малкото е на 3 месеца, но съдията все пак е определил арест, а не подписка.

Следващата процедурна стъпка по думите на адвоката ще е експертиза дали сведенията, предадени от Давидова в посолството, представляват държавна тайна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase