Снимка: Reuters
fallback

Антикризисният план за Русия, подписан във вторник от премиера Дмитрий Медведев, представлява пакет от най-належащи стабилизационни мерки. Окончателна антикризисна програма ще има най-рано през март, пише "Ведомости", като се позовава на федерален служител.

Междувременно трябва да бъде обновена макроикономическата прогноза за Русия, да се приемат поправки в бюджета и едва тогава да се предвидят антикризисни мерки в пълен обем, стойността им и източниците на средства, пояснява източникът.

По-рано първият вицепремиер Игор Шувалов съобщи, че целият антикризисен план ще струва 1,375 трилиона рубли. За първите стъпки кабинетът ще използва средства от антикризисния си резерв, където днес има 170 милиарда рубли, посочва финансовият министър Антон Силуанов.

Вестникът очаква първи да получат подкрепа руските промишлени предприятия. Според източник, запознат с документа, необходимите структурни реформи ще се готвят отделно. Силуанов съобщава, че с реформите ще се цели ново качество на държавното управление и ново качество на бюджета, информира изданието.

В сряда Медведев ще обсъди антикризисните мерки с парламентарната група на властовата партия "Единна Русия".

"Никой депутат още не е виждал плана", разработен без участието на шефовете на ключови комисии, и Държавната дума ще разбере съдържанието му от медиите, казва човек, близък до апарата на една от комисиите. Това е ненормално - "след година на избори ще тръгнат депутатите, а не чиновниците", добавя той.

Засега в подхода на руските власти явно не надделяват нито активното държавно насърчаване на икономиката, нито консервативната бюджетна политика. След приемането на първия пакет от антикризисни мерки борбата ще продължи, предполага Наталия Акиндинова, експерт икономист.

"Ситуацията в Русия обаче е все така остра - намален е рейтингът (на страната), чуват се заплахи с нови санкции, а на структурните реформи може просто да не им дойде редът, защото ще се наложи постоянно да гасим пожари", допълва специалистката.

Междувременно прокуратурата е провела в цяла Русия мащабни проверки за установяване на необосновани вдигания на цените в търговските мрежи. Във връзка с този контрол може да бъдат образувани и първите наказателни дела срещу ритейлъри в Русия.

До момента са установени нарушения, за каквито се предвиждат наказания до 10 години затвор, пише "Комерсант".

С оглед на тези резултати ще се обсъди възможността руското правителство да въведе за 90 дни максимално допустими цени на дребно за някои стоки в отделни субекти на Федерацията, съобщи администрацията на вицепремиера Аркадий Дворкович. Това предвижда законът за търговията, ако социално значими храни поскъпнат най-малко с 30 на сто за един месец. Такива са например млякото, хлябът, захарта и зелето, напомня всекидневникът.

След като вчера московски съд удължи домашния арест на опозиционера Алексей Навални, осъден условно за присвояване на средства, руският политик отвърна с призив към всички опозиционни сили да организират в столицата на 1 март антикризисен марш "Пролет", съобщава "Независимая газета".

"Заявката за шествие с участие на 100 000 души като че ли е опит да бъдат възродени масовите акции от 2011-2012 г." в Русия, коментира вестникът.

Според Навални масовите демонстрации са последният останал формат, чрез който могат да взаимодействат властта и обществото в Русия. Организатори на акцията засега са Партията на прогреса, РПР-ПАРНАС, Партията "5 декември" и Обединеното демократично движение "Солидарност". По думите на руския политик те ще осигурят основната маса от предишните митинги - 30-40 хил. души, а ще се включат и още 60-70 хиляди от други опозиционни сили.

Исканията на "извънсистемната опозиция" в Русия според Навални са "ясни и прости" - например да бъдат премахнати руските контрасанкции срещу Запада, отменени плановете да се "конфискуват" пенсионните натрупвания на гражданите, да се намалят военните разходи на Русия и да се спре "наливането на стотици милиарди в държавните компании".

Политическият дневен ред на руската опозиция предвижда "да се спре войната и всякакви агресивни действия спрямо Украйна", да се допускат до избори опозиционни партии и кандидати, да им се предоставя ефирно време по централната телевизия, да се премахне пропагандата в медиите и да бъдат освободени политзатворниците, разказва изданието.

Идеята за мартенското шествие не е само на Навални - разработена е от коалицията на опозиционните партии, уточнява Борис Немцов, съпредседател на РПР-ПАРНАС. Участието на парламентарни партии в акцията според него е изключено, защото "би дискредитирало опозицията" в Русия.

Масовите протести във федерацията едва ли може да бъдат възродени, смята политологът Алексей Макаркин. По думите му руската опозиция вече не е същата като преди няколко години. Част от привържениците й "са минали на страната на властта във връзка с Крим и Украйна - това са левицата и националистите".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 9 години

До никой Хм...според мене икономическата им ситуация е ***...

87

Анонимен

преди 9 години

Опозицията в Русия е комична, защото Путин е велик.

86

Едно инфо

преди 9 години

От днес започнаха да не публикуват инфо за Донбас и Украйна. Когато се каже истина в пуликация, изтрива се или информацията се маха. Това не е само за ДНЕС.Бг. Така е за останалите вестници. Май започна голямото мълчание. Най новото е, че КИБЕРКУТИТЕ, са убили 1100 Украински войника и 100 танка.Четвъртата мобилизация се провали, мобилизират 600 16 годишни курсантчета от Харковските военни училища. Киев няма резерви за фронта.

fallback