Зигмар Габриел. Снимка: архив, Reuters

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова новото гръцко правителство да бъде точно към хората в Германия и Европа, които проявиха солидарност през последните години, предаде Франс прес.

Германия уважава демократичния избор на гърците и "нашата цел трябва да бъде оставането на Гърция в еврозоната", изтъкна министърът пред журналисти в Берлин.

Още по темата

"Но трябва да се съблюдава принципът на справедливост спрямо нашия народ", спрямо "хората в Германия и в Европа (...) които бяха солидарни" с гърците и отпуснаха помощи от 2010 г., допълни Габриел.

"Справедливост и солидарност трябва да са в сила и в двете посоки", призова той.

Радикалната левица СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, която спечели парламентарните избори в Гърция в неделя, иска да сложи край на драстичните икономии и да преструктурира гръцкия дълг.

Според много гърци тази драстична политика е била продиктувана от Германия.

Ако Гърция не иска да продължи необходимите реформи, "ще бъде нередно онези, които работят в други страни, да плащат, не мога да обясня това на германците и на германките, не е възможно", аргументира се Зигмар Габриел.

През 2012 г. германският министър на финансите Волфганг Шойбле определи помощта, отпусната на Гърция, като "бездънен кладенец".

Страните от еврозоната отпуснаха близо 200 милиарда евро на Гърция в рамките на няколко последователни програми посредством фонда, гарантиран от страните членки - Европейския фонд за финансова стабилност, както и под формата на двустранни заеми. Като най-голяма икономика в еврозоната Германия логично плаща най-много за спасяването на Гърция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase