Марин льо Пен. Снимка: архив, Reuters
fallback

Гръцкият народ нанесе плесница с чудовищна сила на Европейския съюз, заяви председателката на френския Национален фронт Марин льо Пен, коментирайки резултатите от вчерашните парламентарни избори в Гърция, информира ТАСС.

Радвам се, че гръцкият народ нанесе на ЕС демократична плесница с чудовищна сила. Това е следствие на страданията, които гръцкият народ е принуден да търпи вече няколко години заради политиката на ЕС към страната, заяви Марин льо Пен пред телевизия Ер Те Ел.

Oще по темата

Това е и последица от действията на бившия френски президент Никола Саркози и канцлера на Германия Ангела Меркел, които през 2011 година възпрепятстваха провеждането в Гърция на референдум за споразумението с ЕС. Ако тогава бе проведен този референдум, щеше да стане напълно ясно отношението на гърците към ЕС, което пък щеше да позволи да не се загубят няколко години за уреждане на проблемите, възникнали спрямо тази страна, допълни тя.

Сегашните събития в Гърция ще позволят да се възобнови дебатът за смисъла на съществуването на единната европейска валута, а също така на политиката на строги икономии, посочи още лидерът на Национален фронт.

Льо Пен изрази несъгласие с мнението на гръцката партия СИРИЗА, според чиито лидери тези два въпроса трябва да се разглеждат отделно. Това е един проблем, заяви лидерката на френската дясна партия.

Що се отнася до Франция тя подчерта, че страната не е свободна да определя политиката си за мигрантите, нито пък паричната и бюджетната си политика, тъй като френските закони имат по-нисък статут от законите на ЕС.

Марин льо Пен обърна внимание и на опасността от финансовия курс на Франция спрямо Атина, като напомни, позицията на партията си, че значителното участие на френски банки във финансирането на дълга на Гърция заплашва с огромни загуби на средства.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Stamat

преди 9 години

Bravo, bravo, bravo!

92

ДО 121 мими

преди 9 години

Та е кикото че Гърция се размина с парите. Парите отидоха в германски и френски банки които се намират в Гърция. Или от десния в левия джоб. Иначе като погледнеш 315 милиарда са много пари на фона че БВП на Гърция е малко над 280 милиарда.

91

Мими

преди 9 години

Ама аз не мога да разбера: след като си взел назаем 315 милиарда и си ги изплюскал и изпил, щоза наглост да откажеш да ги връщаш??? И тази кражба да я представяш кано някаква "революция"? По тая логика всеки макрадлив *** е революционер!!!

fallback