Сергей Лавров. Снимка: БТА
fallback

Изявлението на полския министър на външните работи, че Освиенцим е бил освободен от украинци, е кощунствено и цинично, концлагерът е освободен от Червената армия. Това заяви днес пред журналисти в Берлин руският дипломат номер едно Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Изявлението на полския министър за това, че Освиенцим е освободен от украинци - даже не мога да го коментирам. Освиенцим бе освободен от Червената армия - там имаше и руснаци, и украинци, чеченци, грузинци, татари", подчерта министърът.

По думите на Лавров да опитваш да се заиграваш с някакви националистически чувства в тази ситуация е абсолютно кощунство и цинизъм.

Вчера полският му колега Гжегож Схетина заяви в ефира на Полското радио, че концлагерът "Аушвиц-Биркенау" в Освиенцим "е освободен от Първи украински фронт и украинци". По думите му именно "украински войници отворили вратите на лагера".

Междувременно пресслужбата на министерството на финансите на САЩ съобщи снощи, че неговият ръководител Джейкъб Лу ще оглавява американската правителствена делегация в Полша на проявите по повод 70-годишнината от освобождението на "Аушвиц-Биркенау" идната седмица. След това той ще замине за Киев, където на 28 февруари ще се срещне с високопоставени длъжностни лица от украинското правителство и ще обсъди мерки за допълнителната американска помощ, която вече бе обявена миналата седмица.

Става дума за възможности на Украйна да се предоставят кредитни гаранции в размер на 2 милиарда долара през тази година при определени условия. Тази вечер Лу ще се отправи към Давос.

Идния вторник, на 27 януари в лагерния комплекс "Аушвиц-Биркенау" в Освиенцим ще се състоят възпоменателни прояви по повод 70-годишнината от освобождението на концлагера.

Организаторите очакват делегации от 28 страни. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Станислав

преди 9 години

180-Кандидатстваш за политкомисар ли? Нещо обаче си чел , недочел-има Ивановские пороги на Андрей Платонов. Кой е Авдрей , не се знае. Напиши сега : Аз съм *** *** и вместо да чета правилните руски автори , гледам гнилите капиталистически канали като Нешънъл Джиографик.

137

муспи

преди 9 години

Ето как се прави еврейска пропаганда. Енергични спорове кой е освободил Освиенцим, когато не е имало лагери. Било е трудови лагери в които разни *** са произвеждали евтини стоки за армията в момент на война и липса на работна ръка. Щом *** значи и евреи, уредили се както винаги да не ходят на фронта, също *** хомосексуалисти. Точно това което днес е нужно на България, и понеже сме под робство, природата сама ще си го достави.

136

Станислав

преди 9 години

webcafe.bg/id_1903748987Не забравяйте и туфтата, ако въобще знаете какво е .

fallback