Снимка: архив, Reuters
fallback

Москва разчита, че проектът "Турски поток" ще бъде реализиран и ще даде възможност за засилване на енергийната сигурност на Европа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, на годишната си пресконференция.

Проблемът с газопровода „Южен поток“ е приключен, потвърди Лавров. Не можехме повече да протакаме изпълнението на задълженията си, а и честно казано ни разиграваха, каза той.

Oще по темата

Руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември 2014 г. при посещението си в Турция, че проектът за газопровод „Южен поток“ е закрит, като вместо него ще бъде построен друг до Турция. От своя страна шефът на Газпром Алексей Милер каза, че до 2020 г. Русия ще се откаже от Украйна като транзитна страна за руския природен газ към Европа. Той посочи, че синьото гориво ще стига до турско-гръцката граница и посъветва европейските страни вече да започнат да изграждат нужната инфраструктура, за да получават от този газ.

Към предложения алтернативен проект – т.нар. „Турски поток“, вече проявяват интерес в Европа, посочи още днес Сергей Лавров. Сега се провеждат конкретни разговори, отбеляза той.

Според него „Турски поток“ ще даде възможност да бъде повишена енергийната сигурност на Европа, предпазвайки я от проблемни транзитни страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Боко

преди 9 години

Вие какви хора сте, че сте се вкопчили за тоя газ. Я си пием ракия и газ ми не требе.

92

ognyanz

преди 9 години

Турски поток ще бъде построен именно защото турците, за разлика от нас, знаят да си правят сметката и могат да вземат самостоятелни решения. Те с Русия даже и за рушветите ще се договорят. От този газопровод ще получават газ всички европейски държави, (включително и ние) , които искаха да се свържат към Южен поток. Ако за тях Северен поток беше алтернатива, щяха да се свържат към него. Само че за Турски поток транзитните такси ще ги прибира Турция, а не България.

91

Анонимен

преди 9 години

Ние сме последната дупка на кавала и никой не те е*ава за слива

fallback