Снимка: Reuters

Конгресмени от САЩ вдигнаха моливи по време на годишната реч на президента Барак Обама "За състоянието на съюза", за да почетат по този начин паметта на 12-те жертви от терористичния атентат в редакцията на френския седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари, предадоха осведомителните агенции.

Още по темата

Редица членове на Конгреса вдигнаха моливи, когато президентът Обама изрази солидарност с Франция и с "хората в цял свят, избирани за мишена от терористи - от училище в Пакистан до улиците на Париж", посочва ДПА.

Обама осъди по-специално нападението срещу карикатуристите от "Шарли ебдо", убийствата в кашерен супермаркет в Париж и декемврийския атентат в пешаварско училище, взел 150 жертви.

Той се обяви против "достойния за съжаление нов изблик" на антисемитизъм в "някои части от света", заклейми и клишетата в отношението към мюсюлманите.

Думите му бяха подкрепени с вдигнати моливи от близо 40 парламентаристи, главно демократи, уточнява Франс прес.

Противно на традицията Белият дом разпространи текста на речта на Обама - включително чрез интернет, минути преди тя да бъде произнесена, с цел словото му "да бъде широко разпространено", предаде АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase