Снимка: архив, Reuters

Китайски държавен вестник порица сатиричното френско издание "Флюид гласиал", което публикува на първа страница карикатура, озаглавена "Жълта опасност: дали вече не е твърде късно?". На нея французин дърпа рикша по парижка улица. В рикшата са седнали китаец и захласнала се по него красива блондинка, съобщи Франс прес.

"Може би това списание иска да привлече вниманието на целия свят, следвайки примера на "Шарли ебдо". Какво неблагоприличие!", пише в редакционна статия в. "Глобал таймс", близък до Китайската комунистическа партия.

Откакто се зароди движението "Аз съм Шарли" като реакция на нападенията срещу редакцията на вестника, китайската преса критикува френската концепция за свобода на словото.

По-лесно е Европа да приспособи концепцията си за свободата на словото, отколкото мюсюлманите да сменят вярата си. Ако французите смятат, че такова нагаждане е равносилно на падение, тогава техният стремеж към свобода на словото заприличва на религия, пише китайският вестник.

Говорителят на китайското външно министерство Хун Лей заяви, че е "взел за сведение" публикуваното от изданието. Без да визира специално Франция, той призова всички страни да покажат отворен дух към интеграция, опирайки се на взаимно уважение.

Полемиката, възникнала заради карикатурата във "Флюид гласиал", напомня на породената от филма "Китайците в Париж" на Жан Ян, в който армията на Мао Цзедун окупира Париж. Китайските власти направиха всичко, за да възпрепятстват снимането и излъчването на тази комедия през 1974 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase