Снимка: архив, Reuters
fallback

Украйна е разтревожена от изказваните в ЕС идеи за смекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия. Киев приканва Евросъюза да не отслабва санкционния режим, съобщи Интерфакс.

"Този път не може да има никакви илюзии, че е възможно ситуацията в Украйна да бъде уредена чрез конструктивно сътрудничество с Русия. Не бива да забравяме поуките от близкото минало", се казва в цитиран от агенцията документ, разпространен от представители на Украйна сред външните министри на страните от ЕС в навечерието на днешното им заседание.

Oще по темата

Подходът към санкциите срещу Русия трябва да отчита доколко спазва Москва основните принципи и норми на международното право, суверенитета и териториалната цялост на съседните държави, включително на Украйна, посочват украинските дипломати.

Киев е убеден, че ако бъдат приети предложенията на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да бъдат обособени "санкции за Крим" и "санкции за Донбас", това само ще замрази конфликта в Източна Украйна и ще блокира решаването на проблема с Крим.

Евентуална отмяна на санкциите в момента ще е преждевременна, се казва в документа. В него се изтъква, че всяка стратегия на ЕС спрямо Русия трябва да включва отношение към Украйна като към демократична, териториално цялостна, суверенна държава с ясна европейска перспектива.

Антируските "санкции не бива да бъдат вдигнати. Няма основания за вдигане на санкциите, дори и предлог за това", заяви преди началото на днешната среща в Брюксел външният министър на Литва Линас Линкевичус, цитиран от ТАСС.

Стратегическата дискусия за Русия ще стане подготовка за предстоящите дебати върху отношенията между ЕС и Федерацията на срещата на върха на Евросъюза през март, посочва агенцията.

Външните министри от 28-те страни членки няма да вземат днес никакви решения за санкциите срещу Русия, заяви в Брюксел преди заседанието Федерика Могерини.

Всяко решение във връзка със санкциите "ще произтича от подобряване на ситуацията по места, от изпълнението на Минските договорености. Връщането на насилието в Източна Украйна тези дни със сигурност не е добра новина", отбеляза тя.

Според Могерини министрите ще обсъдят днес какви инструменти ще е най-ефикасно да използва общността, за да постигне подобряване на ситуацията в Източна Украйна.

ЕС възнамерява да формира "абсолютно единна позиция спрямо Русия", напомня руската агенция изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след последната среща на върха на Евросъюза през декември в Брюксел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 9 години

До До Иван:тъпчовците не идват по линия на ГЕРБ, а по тази на Локарски, Костов, Паси и т.н. Тази асансьорна партия води Бойко за носа. Ужас!

101

Анонимен

преди 9 години

Светът ризовава украйнския народ да се отърве от корумпираните фашисти, които ги управляват и да заживеят щастливо. Крайно време е доброто в света да натделее и да изпрати в ануса на историята Демона САЩ и протежетата им!

100

222

преди 9 години

Най-правилно би било - санкции срещу Украйна. Тази държава избива собственото си население, как то би живяло в страна , в която ще ги смятат за "терористи", и ще гледат на тях като врагове. Щом едни артисти са обявени за нежелани, какво остава за обикновените хора. Просто това е една фашистка държава.

fallback